29.8.12

Kiidulaul pardi rinnafileele

Ei saa ma üle ega ümber pardist ja tema lihast.
Täna oli taas see päev kui minu käest küsiti, kuidas parti teha ja pärast seda oli lihtsalt kohustuslik riiulist ka rinnafilee kaasa osta. Juurde bataadist ja kartulist valmistatud maguskartulipüree ning ikka ja taas Kühne punane kapsas. See viimane on küll asi, mida ma ise ei plaani teha kuna purgikapsas on nii hea.

Aga, mis seal ikka asume roa kallale.
 

Koori kartulid ja maguskartul. Nii enam vähem pooleks koguseliselt. Keeda pehmeks. Tambi, lisa mõnus kogus võid, maitsesta soolaga ning lisa vajadusel kuuma piima. Vahusta saadud mass.

Pardi rinnafileed asetada, nahk allpool, külmale pannile. Nüüd keerata kuumus alla. Kõige kõrgem kuumus pole hea kuid umbes üks või kaks astet allpool maksimumist. Samal ajal võib panna juba ahju sooja, kuskil 150 kraadi juurde. Seal saab siis liha järel küpsetada.
Kui esimene pool on pruunistatud siis tuleb ümber keerata ja peale jahvatada soola ning pipart. Kui teine külg ka pruunistunud siis mässida fileetükid fooliumisse ning panna ahju järelküpsema. Kuni 10 minutit. Siis välja ja hoida mõnda aega fooliumis. Fooliumis seismine paneb lihamahlad kinni ja annab lihale nn lõpliku pehmuse.

Sel ajal kuumutasin samal pannil läbi punase kapsa, millele lisasin törts BBQ kastet. Viimane annab maitsesse veidi suitsust vürtsi.

See oli taas nii hea, et ka lapsed kiitsid. Vanem tütar küll arvas, et tema porgandipüreed ei söö :)

28.8.12

Mutanteerunud viineripirukas...

FB-s liigub ringi üks kummaline pirukas. Ja kuna minu armas Kadi arvas selle heaks mu seinale postitada siis loomulikult päädis see allolevaga.

500g pärmilehttainas
14 viinerit
veidi hakitud singi-vorstisegu
3spl purustatud tomateid
riivitud juustu

Taigna rullisin laiali ja lõikasin vormiga välja ümmarguse ketta. Ketta servast umbes 3cm ladusin viinerid ringi ja katsin taignaga. Iga taignas viineri lõikasin pooleks ja keerasin väljapoole püsti.
Keskele tomat, sink ja juust ning ahju.



Ahjus küpsetada (180 kraadi) kuni kergelt pruunistunud. Lõpptulemust te juba nägite.

26.8.12

Meie pere suur lemmik- lasagne al forno

Vähe on roogasid, mida kõik meie pereliikmed tõeliselt naudivad. Üks nendest on lasanje ja seda ikka klaasikalise täidisega.
Kuna reedel proovisime töö juures uusi tomatihoidiseid siis oli tarvis suuremas koguses tomatist toorainet ka ära tarvitada. Nii võtsingi ette lasanje valmistamise ja kuna selle üks põhikomponent on korralik bolognesekaste ja seega sain hulga tomatikonservi ka ära kasutada.
Kui juba bolognesekastme keetmine ette võtta siis tasub seda teha suuremas koguses kuna kaste säilib kaste mitu päeva külmikus ja samas saab seda ka edukalt sügavkülmutada. Kastet saab peale lasanje kasutada ka spagettide ja pennede juurde.

Vajalikud koostisosad umbes kuuele :
450g lasanjeplaate
150g mozzarellat
150g grana padanot

Bolognese kaste
4spl oliiviõli
2spl võid
1 sibul
1 porgand
1 selleri vars
1 küüslauguküüs
350g veise-, segu- või taist seahakkliha (soovitan seda ikka ise teha- siis tead, mis sisaldab)
1dl punast veini
2dl piima
400g purustatud tomateid
kuivatatud ürte
soola ja pipart

Bešamellkaste
6dl piima
100g võid
4spl jahu
valget pipart, muskaatpähklit ja soola

Lihakastme valmistamiseks ajasin liha, sibula ja porgandi hakklihamasinast läbi. Miks? Kuna siis ei pirtsuta lapsed porganditükkide osas :)
Pannil kuumutasin õli koos võiga ning pruunistasin selles liha - köögivilja segu. Sealhulgas ka hakitud selleri ning purustatud küüslaugu. Maitsestasin kergelt soola ja pipraga ning valasin peale veini. Keetsin kuni vedelik oli aurustunud. Seejärel lisasin piima ning keetsin ka selle kuni aurustumiseni.
Lõpuks segasin hulka tomatikonservi ja hautasin kastet ilma kaaneta potis madalal kuumusel, umbes 1,5 tundi. Vahepeal muidugi segasin. Kui kaste keedetud siis maitsta ning vajadusel maitsestada veel.

Bešamellkastme jaoks sulatasin või, kuhu lisasin jahu ja segasin vispliga veidi aega kergelt hautades. Nüüd valada juurde kuum piim ning segada vispliga ühtlaseks massiks. Maitsestada ja hautada umbes 4 minutit.

Nüüd on kõik lasanje jaoks valmis. Tuleb hakata vormi materjali panema. Minu väike vorm on selline kuhu mahub kolm lehte lasanjet ühte kihti ning kihte koos kastmega saab teha viis. Kui tahate teha suurt ahjuplaati siis peate arvestama umbes kolmekordse kogusega.

Vormi põhja panna veidi lihakastet, millele peale laduda plaadid. Vajadusel tuleb plaatidel murda nurki, et need korralikult kihiti jääksid. Nüüd peale taas veidi liha- ja valget kastet, et oleks korralikult kaetud. Raputa iga kihi vahele ka veidi riivitud juustusegu. Ja nii kuni vorm on täis. Kõige pealmise kihi panen mina alati ainult valge kastme ja juustu.
Küpsetama peab ahjus umbes 40 minutit. Ahju kuumuse panen alguses umbes 180 kraadi ja küpsetan allosas, et juust pealt kõrbema ei läheks. Lõpu osas olen veidi juurde kuumust keeranud kuni kahesajani ja vajadusel ka kõrgemale vormi tõstnud. Kuid seda peab igaüks ise jälgima kuna ahjud on väga erinevad.

Kuid nii see lasanje valmis ja olen üsna kindel, miks see lastele meeldib. Nimelt pärast Garfieldi filmi ilmekat õpetust lasanje valmistamisest ongi nad sellest sõltuvuses. Ning õnneks ei ole see üle läinud.

Kuid, kes saakski nii heast roast ära öelda.


Kastet sai seekord veidi palju pandud ja seetõttu oli lasanje veidi "vedel" kui ahjust tuli. Kuid selle vastu aitab kenasti veidi seista laskmine sest siis jahtuvad kastmed maha ja lasanjeplaadid tõmbavad vedelikku rohkem sisse. Seetõttu ongi lasanje minu jaoks suurepärane teise päeva roog.




23.8.12

Maiasmokad värisege- Nigella šokolaadipähklikreemi kook

Eile ma sattusin köögis hoogu ja küpsetasin "käbe" ühe õite magusa koogi.
Jah, jutt käib kuulsast Nigella Nutella koogigist, mille mina muutsin ümber kuna ei kasutanud Nutellat vaid hoopis Dorati pähkli-šokolaadi kreemi.
Miks? Sest see on õiges suuruses purgis samal ajal kui Nutella on oma purgikogust vähendanud ja peale selle maksab ka Dorati veidi vähem. Maitse on minu jaoks täpselt sama. Vaielge vastu kui julgete :)
Oluline on, et see kook on niiiiiiiiii magus kuna sisaldab palju šokolaadi. Kuid samas ei pea enam lisama suhkrut ja ka jahu siia sisse ei kuulu.

Vajalikud koostisosad koogiks:
6 tk suurt muna
soola
125 g pehmet magedat võid
400 g šokolaadi-pähklikreemi
1 sl rummi                           
100 g jahvatatud sarapuupähkleid
100 g sulatatud tumedat šokolaadi                             
glasuuriks
1 dl 35% rõõska koort
125 g tumedat šokolaadi
Suures kausis vahustada munavalged koos pisukese soolaga.
Siis segada teises kausis pähkli-šokolaadikreem toasooja võiga. Sega sinna sisse ka munakollased, rumm ja jahvatatud pähklid. Pähklid võivad olla ka purustatud see oleneb nüüd oma soovist. Samuti tuleb sisse segada eelnevalt (vesivannil) sulatatud ja veidi jahtunud šokolaad.
Seejärel hakata ettevaatlikult samasse segusse sisse segama munavalgeid, nii kolmes osas.
Valmis tainas valada küpsetuspaberiga vooderdatud ja kergelt võitatud 23 cm lahtikäivasse koogivormi.
Küpseta ahjus (180 kraadi) 40 minutit, kuni kook külgedelt kergelt lahti lööma hakkab. Kook ahjust välja, restile jahtuma.
Vormist tasub kook välja võtta alles siis kui see on täiesti jahtunud kuna see on alguses üsna pehme.
Kui kook jahtunud siis katta glasuuriga, mille soovitan ka valmistada vesivannil. Šokolaad koos koorega sulatada ja veidi jahutada.
No ja selline siis ongi iga maiasmoka unistus värskelt glasuurituna.
Ja selline oli kook pärast ööd külmikus, valmis söömiseks.
Oli see alles magus. Homme saabub alles jäänud kook tööle, kuna seda ei suuda neljaliikmeline pere kuidagi nahka pista :))))))

22.8.12

Pardijaht algas ehk metspardihautis, punase veini kastme ja juustukartulitega

Kuna lõppenud nädalavahetus käis Isand (noore jahimehe mahitusel) pardijahil siis juhtuski see, et saadi kolm kaunist olevust ka esimesel päeval kätte.
Rinnafileed läksid kohe soola ja pipraga grillile kuid koivad jäid oma aega ootama ehk eilset.
Eile õhtul panin koivad hauduma ja täna sai ühe õite hõrgu roa. Ma ikka jumaldan liha, eriti kenasti valmistatud liha! No ja see on puhtalt boonuseks kui saab ulukiliha.
Seda ma pean ka ikka mainima, et kes tahab metspardiga maiustada siis tuleb arvestada kindlasti kaks koiba ühele persoonile kuna metsalind on ikka pisike. Kuid eduka jahilkäigu järgi tasub proovida kindlasti...

Vajalikud koostiosad pardihautiseks:
Kuus metspardi koiba
1 spl võid
1 spl head oliiviõli
umbes 3dl linnulihapuljongit (mina valmistasin selle fondist)
Meira ürdisegu
soola
pipart

Koivad pruunistada kuumas rasvas mõlemal poolt. Jahvata peale veidi soola ja pipart, sõrmeotsatäis kuivatatud ürte ning pane koos puljongiga hautama. Hauta madalal tulel vähemalt kaks tundi kuna metslinnuliha on ikka oluliselt vintskem. Eks nagu uluk ikka :)
Kui liha on juba kondi küljest lahti siis ongi valmis.

Punase veini kastme jaoks võtsin eelmisel päeval hautatud metspardi leeme (rasvas kuumutasin koivad ennem serveerimist läbi). Puljongit oli umbes 3dl, lisasin 2dl punaveini ning keetsin umbes 10 minutit. Siis lisasin kaks lusikatäit metsamarjakeedist (selle saab edukalt asendada ploomimahlaga). Keetsin veel umbes 5 minutit ja paksendasin Ruf kastmepaksendajaga.
Nüüd tuleb veel maitset proovida ning vajadusel seda soola ja pipraga parandada kuid ärge üle soolake.

Juustukartulid on juba tuntud roog minu sõpradele. Selleks läheb vaja viilutatud kartuleid, toorjuustu, porrulauku, head oliiviõli ning ikka soola ja pipart.
Ahjuvorm määrida kergelt õliga ning sinna sisse kihiti viilutatud kartulid, porrulauk ja juust. Kergelt peale jahvatada maitseained ja uued kihid kartulist, porrulaugust ning juustust.
Ahju küpsema umbes 40 minutiks, kuumus ca 200 kraadi (vajadusel vähendada 180-ni).

NIPP- juustukartulitega läheb rutem kui neid valmistada keedukartulitest; neid kartuleid saab edukalt valmistada grillil fooliumvormides.

Nii, et ühel päeval metspart valmis ja täna mässasin ainult lisanditega. Kuid kõik see tasus end ära kuna roog oli imeliselt hõrk :)





14.8.12

Keftedes ehk endiselt Kreeka köögis katsetamas

Nagu lubatud siis täna saab tzatziki enesele kaaslaseks ühe variatsiooni Kreeka klassikalistest lihapallidest. Täna pean tunnistama, et retsept on pärit Tessa Kiroselt. Tema kokaraamatud on hingematvalt kaunid ja retseptide kirjeldused ajavad minu kööki kiiresti katsetama.  Ka kõige lihtsamad road on üles pildistatud nii, et kõht on hetkega tühi...
Ühesõnaga on need lihtsalt suurepärased kokaraamatud, mis sobivad nautlemiseks ilukirjandusena. No ikka neile, kel tugev iseloom :)

Vajalikud koostisosad umbes 60 lihapalli jaoks (ärge ehmatage, nii frikadelli suurused):
700g hakkliha (500g veis ja 200g siga)
2 saiaviilu
pool tassi piima
2 spl peterselli, hakitud
1 spl kuivatatud münti
2 muna
1 punane sibul
1 õun (lugesid õigesti, ikka õun ja soovitavalt magus)
oliiviõli praadimiseks

Lihapallide taigen valmistada nagu meie kotlettide jaoks.
Sai leotada piimas ja segada kokku kõikide koostisosadega. Sibul ja õun riivida ennem sisse segamist. Ürdid hakkida.
Sõtkuda kuni taigen on valmis ehk kui see käte ja kausi küljest lahti tuleb.

Segust teha umbes kirsstomati suurused kuulikesed, mis küpsetada rohkes õlis.
Selleks tuleb õli valada pannile (kõrgus umbes 1-2cm) ning keskmisel temperatuuril kuumaks ajada.

Küpsetada tuleb lihapalle kuumas õlis ühe kihina ehk osade kaupa. Vajadusel keerata lihapalle küpsemise ajal ümber, et saavutaksid mõnusalt pruuni ja krõbeda jume.
Küpsenud lihapallid tõsta majapidamispaberile nõrguma.

Selliselt küpsetatud lihapallid sobivad toatemperatuuril suupisteks meze vaagnal kuid mina valmistasin soojalt õhtusöögiks, koos praetud värske kartuli ja tzatzikiga.



13.8.12

Koperdused Kreeka köögis ehk minu esimene tzatziki

Eilse sushisöömingu tagajärjel jäi alles pool lõhefileed, millele tuli leida üks mõnus viis kõhtu jõudmiseks. Nii saigi ostetud vajalikud asjad tzatziki jaoks, no tegelikult ainult sidrunmeliss ja kreeka jogurt olidki puudu.
Tzatziki on meze ehk eelroog, mida kasutatakse ka kastmena. Eelroa puhul serveeritakse koos pita'ga. Kastmena sobib hästi kala juurde, samuti koos lihapallide ja dolmadega. Need kaks viimast saabuvad homme mu kööki :)
Tzatziki maitset saab edukalt reguleerida küüslauguga. Allolevas retseptis on kaks küüslauguküünt kuid tõeline küüslaugu sõber võib vabalt topelt koguse panna :)

Vajalikud koostisosad tzatziki jaoks:
pool pikka kurki
300g Kreeka jogurtit (sellel on iseloomulik hapukas maitse ja meie kohaliku jogurtiga seda asendada ei tasu)
2 küüslauguküünt
1 spl ribastatud sidrunmelissi (selle jaoks on heaks abimeheks kolme teraga ürdikäärid)
1spl hakitud tilli
soola ja pipart

Kurk koorida ja riivida jämeda riiviga. Panna sõelale nõrguma umbes 10 minutiks. Siis pigistada üleliigne vesi välja ja sega kokku kurk, purustatud küüslauk, ribastatud sidrunmeliss ja hakitud tilli (kuna serveerisin koos kalaga). Sega ja maitsesta soola ning pipraga.
Lase ennem serveerimist seista külmas vähemalt üks tund. Hea kui saab kaks tundi aega.
NB originaalis kasutatakse sidrunmelissi asemel sidrunit ja münti. Kuna meil täna münti polnud pidin leidma kiiresti uue lahenduse!

Aga tegelikult sai kõik alguse ju kalast!
Eemaldasin pooliku filee nahalt. Lõikasin kuueks ribaks ning punusin kolm kalapatsi. No tegelikult keerasin nad lihtsalt kaunilt kokku. Raputasin peale veidi soola, wasabi- ja seesamiseemneid.

"Patsid" ahju ja küpsetada kahesaja kraadi juures umbes 15 minutit.
Samal ajal praadisin kuumas oliiviõlis eelnevalt soola ja tilliga keedetud värsked kartulid.

Kõik taldrikule ja ....



9.8.12

Tomatine risotto kanaga

Ma pole kunagi risottost midagi head arvanud ja seda sel lihtsal põhjusel, et polnud ilmselt korralikku risottot saanud. See riisipudru, mida olen mõnes toidukohas proovinud ei ole minu jaoks küll miskit elamust pakkunud.
Kuid mõnda aega tagasi mõtlesin taas proovida ja oh imet kui mõnus see oli.  Koorene, kreemjas, juustune ja imehea. Nii saigi ette võetud ka ise risotto tegu ja tulemus oli suurepärane.
Koostisosadega saab olema ilmselt keeruline kuna kõik käis tunde järgi :)

Vajalikud koostisosad kuuele:
8 kana kintsuliha tükki
pakk Eldorado purustatud tomatit
100ml kohvikoort
200g riivitud Grana padanot (Forte sobib ka)
1 küüslauguküüs
1 väike tšilli
1 sibul
250g risotto riisi
Meira ürdisegu
soola ja musta pipart

Kanaliha tükeldada, pruunistada kergelt koos hakitud laugulistega. Lisada juurde peeneks hakitud tšilli. Segada, maitsestada soola ja pipraga. Peale valada tomatid ja veidi keedetud vett. Suts soola ja pipart (ka veidi suhkrut).
Hautada madalal kuumusel umbes 10 minutit, vahepeal segades. Vajadusel lisada keedetud vett.
Kui riis on juba peaaegu pehme segada juurde kohvikoor, kuumutada kuni riis on veel kergelt krõmps ja segada juurde riivitud juust. Ja ongi valmis nautlemiseks.



Ja taevas on kaunid suured "linnud" :D


7.8.12

Kreeka juustupirukas




No kui nüüd päris algusest ja ausalt alustada siis mul pole õrna aimugi, kas seda küpsetist tohiks üldse Kreeka juustupirukaks kutsuda ;)
Kuid kuna  minu variatsoon sisaldab kahte originaalset Kreeka juustu siis ilmselt võin seda endale lubada.

Algne retsept on pärit raamatust "100 pirukat" ja see on üks minu lemmikuid juba väga pikka aega. No umbes 14 aastat vast - siis kui see esimest korda Pere ja Kodus või Kodukirjas ilmus! Loomulikult olen aja jooksul viinud sisse oma muudatused kuid jah pirukapõhjasid ma ise ikka välja ei mõtle, õnneks täidisega on teine lugu.

Pirukapõhi:
1,5dl kartulipudrupulbrit
1,5dl nisujahu
0,5tl küpsetuspulbrit
100g rasvainet (kasutan Võideksit või võid)
1dl külma vett

Ülalolevad asjad segan kokku köögikombainiga. Kel aega ja tahtmist võib ju ka käsitsi hakkida ja mätsida ;)
Taigna surun 26-28cm pirukavormi põhja ja äärtele. Kõige lihtsam on seda teha märgade kätega. Seejärel panen taigna umbes pooleks tunniks tahenema külmkappi.
Torkan kahvliga mõned augud ja 10 minutiks ahju küpsema (200 kraadi).

Täidis:
1,5 sibulat
1-2 küüslauguküünt
1 kollane paprika
3 suurt või kuus väiksemat tomatit
150g Filos fetajuustu (ikka originaal feta)
150g Mevgal manouri juustu
20 musta oliivi (ai ku head need kuivmarinaadis oliivid on)
Meira Vahemere ürdisegu
Musta pipart ja vajadusel veidi soola
oliiviõli (Kreeka oma)
2 muna
100ml kohvikoort

Sibul hakkida ja pruunistada kergelt kuumas oliiviõlis. Lisada hakitud küüslauk, segada ning juurde lisada tükeldatud paprika. Samuti pooled tükeldatud tomatid ja maitsestada. Kuumus alt ära kuid võib jääda kergelt hauduma.
Kui pirukapõhi on ahjus eelküps siis valada peale läbiküpsetatud köögiviljasegu, teine pool tükeldatud tomateid ja kuubikuteks lõigatud juustud.






Peale valada muna- kohvikoore segu (eelnevalt kokku kloppida). Ja pooleks lõigatud oliivid laduda juustu vahele.








Uuesti ahju  (200 kraadi) ja küpsetada kuni pirukas muutub pealt kergelt pruunikaks ja näeb eriliselt ahvatlev välja!!!



Nagu Te olete ilmselt aru saanud siis minu maitsemeel on Vahemere äärest pärit ;)

6.8.12

Metssearaguuga täidetud conchiglioni

Nüüd ma keerasin küll mitu kööki omavahel kokku aga asi on seda väärt!

Klassikaliselt tehakse raguud ikka veiselihast kuid prantslased valmistavad seda ka metsseast. Otseloomulikult võib raguud valmistada ka küülikust kuid tavaline sealiha jääb selleks liiga kerge. No nii arvan mina :)
Kuid antud roog on hea lihtne teha ka tööpäeva õhtul kuid siis peab metssearaguu eemisel päeval valmis keetma. Minul läks selleks umbes viis tundi siis oli liha mõnusalt pehme :)

Vajalikud koostisosad:
500g metssealiha
1 suur porgand
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
pakk Eldorado purustatud tomateid
musta pipart, soola
Meira ürdisegu

Granoro Attilio conchiglioni pastat, umbes 25tk

Nagu juba mainitud siis alustama peab kastme keetmisest.
Selleks tükeldada metsanotsu liha suupärasteks kuubikuteks ja pruunistada need kiiresti kuumal pannil. Samuti pruunistada hakitud sibul, küüslauk ja porgand. Peale valada purustatud tomatid ja nii palju keedetud vett, et kataks liha umbes sentimeetri jagu. Lisada ürdisegu ning sool ja pipar. Nüüd lasta keema ja hautada madalal kuumusel kuni liha pehme. Minimaalselt peaks aega minema neli tundi kuid võib ka kauem minna. Vajadusel võib lisada kuumutamise ajal ka keedetud vett kui paistab, et kaste hakkab liiga paksuks muutuma. Kindlasti peab kastet proovima ja vajadusel lisama suhkrut, et tomati liigne hapukus ei rikuks rooga.
Kes soovib võib lisada kastmele veel varssellerit ja kappareid. Annab rohkem Vahemere hõngu :)

Pasta keeta kergelt läbi ja loputada külma veega. Ahjuvormi põhja panna kastet ilma lihata ja nüüd vaid täita pasta ning asetada ahjuvormi.




Täidetud pasta panna eelsoojendatud ahju (umbes 200 kraadi) ja küpsetada kuni pasta küps ja kergelt pealt pruunistunud. Selleks läheb umbes 20 minutit. Mõni minut enne küpsetamise lõppu raputada peale ka värskelt riivitud Grana Padanot või mõnda muud Itaalia kõvajuustu.




No ja ongi taas aeg maiustada. Serveerimisel võib lisada veel juustu sest see muudab hea roa veel paremaks!