29.1.13

Täidetud avokaado.... ja forellimari, oh kui mmmmm

Alustame seekord niipidi ...



Taas kord peab ütlema, et tuttavad on ühed toredad inimesed. Nimelt on meie Isanda (ja veidi ka minu) tuttav forellikasvataja. No ja naturaalmajandus ruulib :)

Avokaadosse pistsin
200g toorjuustu
1spl hapukoort
1 avokaado
1spl sidrunimahla
soola, musta pipart

Kõik ained omavahel köögikombainis või blenderis segada. Saadud seguga täita avokaado, peale forellimarja ja serveerimiseks viil röstsaia.
Nii lihtne selle, imehea suupiste, valmistamine ongi!

NIPP- et avokaado kivi teisest poolest pärast poolitamist kergelt kätte saada tuleb nuga kivisse lüüa ja keerata. No ja ikka siis avokaado sees asuvasse kivisse!

20.1.13

Hasselbacki kartulid, tsitruselise pardi ja vürtsikate meeporganditega apelsinikastmes

Viimasel ajal on ilmselgelt part muutunud üheks eriti populaarseks tooraineks. Kuna ka mul oli üks part veel sügavkülmas siis saigi taas parditegu ette võetud.

Parti tuleb sulatada aeglaselt nagu kõiki teisigi külmutatud toidusaadusi. Selleks võtta liha tavalisse külmkappi sulama vähemalt üks öö ette. Enne valmistamist võiks liha mõned tunnid toasoojas  seisnud olla.

Seejärel part pesta ja kuivatada. Maitsestada ja ahju küpsema. Ahi peaks olema kuumusel 180 kraadi ja küpsetamise aega võiks arvestada igale kilole lihale 50 minutit.

Pardi maitsestasin
1 sidrun, mahl ja riivitud koor
1pl soola
1spl apesinipipart

Part tuleb seguga korralikult kokku mäkerdada nii seest kui väljast ja siis ahju küpsema.



Hasselbacki  kartulid

Koori kartulid ja viiluta nii, et põhja läbi ei lõika. Mina kasutan selleks sukavarda abi :)
Sega kokku oliiviõli ja soolaga. Pane kartulid ahju, tund ennem pardi küpsemise lõppu.

 
Vürtsikad meeporgandid
 
6 porgandit
2spl mett
1spl võid
0,5tl tšillihelbeid
 
Koori porgandid ja lõika pikkadeks ribadeks. Keeda soolaga maitsestatud vees al dente. Lisa juurde või, mesi ja tšillihelbed. Pane ahju umbes 20 minutiks.
 
Apelsinikaste
Kastmeks keeda pardi küpsetamisest tulnud vedelik koos apelsinimahla ja riivitud koorega läbi, paksenda ja maitsesta soola, suhkru ja pipraga.
 
Serveeri kõik koos.
 
 


Mustad tortellid valge täidisega

Saades reedel Boccas imelisi tortellisid oli kohe selge, et pean ka ise neid kord tegema. Pöörasin ja uurisin neid ikka korralikult, kuidas need tortellid kokku olid keeratud. Kuna sellist kuju polnud varem ise taldrikul kohanud. Et roog ka põnev välja näeks siis värvisin pastataigna kalmaaritindiga mustaks. Tindiga on olukord selline, et hetkel saab seda osta Umamist kuid loodetavasti leiame selle varsti ka Kaupmehe sortimendist.

Taignateo kohta leiate info siit.
Lisasin jahule, munale ja soolale juurde ka 8g kalmaaritinti. Taigna tegin kolmest munast. Kõige lihtsam on meelde jätta, et pastataigna valmistamiseks arvesta ühele munale pool klaasi jahu.

Tortelli sisse pistsin
4 tiigerkrevetti
200g paltust
50g toorjuustu
Maitseks veidi soola, pipart ja tšillit.

Kala ja krevett purustada ning segada kokku juustuga. Maitsestada.

Taigna rullisin õhukeseks, kasutades pastamasina abi. Lõikasin 10cm läbimõõduga kettad, millest panin kokku tortellid.




Keeta soolaga maitsestatud vees umbes 5 minutit ehk kuni tortellid pinnale kerkivad.

Kastmeks keetsin kokku võikastme parmesani juustuga. Selleks sulatada umbes 50g võid koos ühe teelusika oliiviõliga. Sega kokku supilusikatäie jahuga ning lisa tassi täis köögikoort. Nüüd veel 100g riivitud parmesani või mõnda muud tugeva maitsega juustu ja vajadusel veidi piima, et kaste liiga paks ei jääks.

Serveeri tortellid kohe koos juustukastmega.

Velvet cupcakes ehk sametised muffinid

Punased sametkoogid on imelised oma välimuselt ja hõrgud maitselt. Punase värvi saab toiduvärviga kuid selle puudumine ei mõjuta imelist maitset. Retsept ise on pärit kokaraamatust "Jamie Ameerika".

Muffiniteks kulus:
50g võid
150g pruuni suhkrut
1 muna
1tl vanillisuhkrut
3spl punast toiduvärvi
2spl kakaod
0,5tl soodat
1,5tl valge veini äädikat
150g nisujahu
125ml petti

Toasoe või vahustada suhkruga heledaks vahuks. Lisa muna ja toiduvärv.
Teises nõus sega kokku jahu, kakao, sool ja sooda. Sega pool jahusegust koos poole petiga taignasse. Lisa veiniäädikas ja teine osa jahusegust ning petist. Sega kuni taigen on ilusalt ühtlane.

Jaga taigen muffinivormidesse (12tk) ja aseta eelsoojendatud (180 kraadi) ahju küpsema. Aega kulub umbes 25-30 minutit. Küpsust kontrolli puutikuga ja vajadusel pikenda küpsemisaega.



Kui muffinid on küpsenud siis lase veidi vormis jahtuda (umbes 10 minutit) ja siis tõsta restile kuniks valmistad toorjuustukreemi.

Toorjuustukreemiks vajad
150g toorjuustu
50g võid (toasoe)
100g toorsuhkrut
0,5tl vanillisuhkrut
1 sidruni mahl ning riivitud koor

Kõik koostisosad vahustada ja tulemuseks saad mõnusa hapukalt magusa juustuglasuuri, millega muffinid katta. Võid kaunistada nonparellidega.
Serveeri kohe!


15.1.13

Metssea kõhuliha tšilli ja meega

Nüüd on siis täies hoos metssealihast toitude valmistamine. Mahlane ja vürtsikas kõhuliha on heaks suutäieks nii soojalt praetükina kui ka külmalt lihalõikudena.
Tšillit tuleb panna nii parasjagu, et teravus liha maitset ära ei peidaks kuid samas peab siiski veidi särtsu selles lihas olemas.

Ahju pistsin umbes 500g metssea kõhuliha, mille maitsestasin alljärgneva seguga:
1spl vedelat mett
1tl tšillihelbeid
2spl õli
Kui liha oli kokku määritud jahvatasin mõlemale küljele ka soola ning musta pipart.
Lihatüki panin rasvasema poolega plaadile ja kuuma ahju, umbes 180 kraadi. Küpsetasin 20 minutit, siis pöörasin rasvase poole peale ja küpsetasin veel pool tundi. Seejärel katta liha fooliumiga (ikka läikiv pool liha vastu) ja hoida juba välja lülitatud ahjus nii 20 minutit.


9.1.13

Küpsetatud põdraliha- no nii umbes 10 tundi

Sai taas smooritud põdraliha ja seekord eriti pikalt. Umbes kaheksa tundi ahjus ja kaks tundi veel pliidil peale. Aga tulemus oli seda ka väärt.

Potti pistsin:
umbes kahe kilose põdraprae tüki (koos kondiga)
2 sibulat
2 porgandit
2spl teravat sinepit
2spl kuivatatud ürte
2tl soola
1tl musta pipart

0,5l puljongit (ikka fondist)
2 klaasi punast veini

Esmalt pruunistasin lihatüki kõikidest külgedest ja määrisin kokku sinepi, ürtide ning maitseainete seguga. Asetasin liha malmpotti ning lisasin juurde viilutatud sibula ning porgandi. Panin liha ahju hauduma (100 kraadi juures) umbes kaheksaks tunniks ehk siis üleöö.
Järgmisel päeval lisasin puljongi ja veini ning kuumutasin pliidil madalal kuumusel veel kaks tundi.

Kastme keetsin leemest, mis jäi liha hautamisest alles. Kurnates eelnevalt vedeliku lisasin köögikoore ja veidi kastmepaksendajat. Keetsin kastme kergelt läbi ja valmis see oligi.

Lisandiks kartuli-pastinaagipüree ja kodune peedi-küüslaugusalat! Ei meeldi mulle need erinevad köögiviljad, mida paljud lisandiks valmistaksid, kartuliusku nagu ma olen :D


4.1.13

Head uut, maitsemeeli mõnustavat aastat!!!

Ongi see aeg käes kui aastanumber vahetus ning samas on minu "blogi" juba saanud mähkmetest välja... see viimane juhtus küll mõni nädal tagasi aga siiski.
Aplaus mulle, et olen suutnud olla järjepidev :)

Tänaseks maiuspalaks on kolme šokolaadiga toorjuustukook...
Põhjaks läheb:
1 pakk Selga šokolaadiküpsiseid
100g võid

Nagu ikka, sulata või ja sega purustatud küpsistega.

Katteks:
400g toorjuustu
2 muna
100g suhkrut
1spl jahu
200g hapukoort
50g mõrušokolaadi
50g piimašokolaadi
50g valget šokolaadi


Koogipõhjaks sega kokku purustatud küpsised sulatatud võiga. Suru saadud segu koogivormi (22cm).
Täidiseks sega kokku toorjuust, hapukoor, suhkur, jahu ja muna. Jaga see kolmeks ning sulata vesivannil šokolaadid. Sega tume šokolaad esimese osa täidisega ning vala põhjale, siis piimašokolaad ja pealmine kiht on valge šokolaadiga toorjuustu kreem.
Küpseta ahjus umbes tund aega 170 kraadi juures ning lase jahtuda.