29.7.13

Mesine kitsepiimajuust koos röstitud peediga salatipadjal

Üks klassikaline salat, mida on imelihtne valmistada kuid maitse on võrratu kui oled kitsepiimajuustu sõber.

Kahele läks taldrikule:
2 viilu suure läbimõõduga kitsejuustu (umbes 1,5cm *8cm)
2tl mett
2spl röstitud sibulat
2 keskmist keedupeeti
1 suurem pirn
2 peotäit rukkolat
soola ja pipart veskist
oliiviõli ja palsamikreemi maitsestamiseks

Viiluta peedid õhukesteks (0,5cm) viiludeks. Aseta ahjuplaadil olevale, oliiviõliga määritud, küpsetuspaberile. Pintselda peediviilud kergelt oliiviõli ja palsamikreemiga.
Aseta küpsetuspaberile ka kitsepiimajuustu viilud, määri oliiviõliga ning meega.
Küpseta ahjus 200° juures kuni juust on servadest kergelt pruun, aseta peale sibul ning hoia veel mõned minutid ahjus.
Serveerimisel aseta taldrikule peotäis salatilehti, millele viilutada pirniviilud. Pirnide peale sättida ringiratast peediviilud ning kõige peale juust.
Jahvata peale veidi soola ja pipart ning soovi korral ka veidi oliiviõli. Söö kohe!

 


24.7.13

Seeneralliks valmis ehk sügisene seenepirukas

Et olla uueks hooajaks valmis tuleb sügavkülmas üks tõsine puhastustöö teha ja nii hakkaski silma kuuseriisikate karp, mis olid omas mahlas eelmine sügis sinna pandud. Asi selge ja pirukas ahju!

Pirukasse pistsin:
PÕHI
150g keedetuid kartuleid
4dl jahu
50g võid
1 muna
0,5tl küpsetuspulbrit
0,5tl soola

Kui kasutada vanu kartuleid siis tuleb need ennem koorida ja siis purustada või riivida. Värsked kartulid lähevad koos koorega taignasse. Sega sisse jahu ja küpsetuspulber, lisa sulatatud või ja lahtiklopitud muna ning maitseks sool. Sega ühtlaseks massiks ning lase külmas seista vähemalt pool tundi.

TÄIDIS
4dl ette valmistatud seeni
2 šalottsibulat
3spl võid
1 paprika
2 muna
2dl kohvikoort
4dl riivitud juustu
maitseks pipart ja soola

Pruunista kergelt kuumas võis eelnevalt hakitud sibul, lisa juurde seened ning tükeldatud paprika. Kuumuta. Eraldi kausis vahusta munad, sega juurde koor ning riivitud juust. Sega koore-juustu-munasegu kokku veidi jahtunud seenemassiga ning maitsesta. Võid lisada ka meelepäraseid ürte.

Kata taignaga, 26cm läbimõõduga, pirukavorm. Tee kahvliga sisse augud. Vala peale seenesegu ning küpseta 200 kraadises ahjus ca 30 minutit. Pirukas on valmis kui pealt mõnusalt krõbe ningka põhi peab olema helepruun.







Üks mõnusalt vürtsine ja rohkelt sooja andev Tai kanasupp ehk Tom yum gai

Ilmselgelt arvavad enamus, et ma olen peast veidi põrunud kui teen sellist suppi keset suve. Kuid asi on lihtne, õues on sombune ja supp on maitsev seega pole minu jaoks aastaajas vahet. Kuigi eriti hea on seda suppi ikka valmistada ja süüa siis kui viirused liikvel ja nahavahe veidi jahe!

Potti pistsin:
1l kanapuljongit
300g kanaliha
200g šampinjone
3 sidrunheina vart
3 kaffirlaimi lehte
2 küüslauguküünt
2 suuremat punase tsillikauna
4cm jupp ingverit
3spl Blue Dragoni kalakastet

Haki ingver suupärasteks viiludeks, sidrunheina varred koorida ning lõigata umbes 1cm pikkusteks juppideks. Lämastada neid veidi noaga. Lisa puljongisse kaffirlaimilehed, ette valmistatud ingver ja sidrunhein, samuti purustatud küüslauk. Kõige lõpuks hakitud tšilli ja kalakaste. Keeda umbes 10 minutit madalal kuumusel, et maitsed saaksid seguneda.
Nüüd lisa juurde eelnevalt hakitud kanaliha koos hakitud seentega. Kõik tükid ikka nii suured, et vaevata suhu mahub. Keeda kuni kanaliha on valmis.
Serveerimisel raputa peale hakitud koriandrit. Samuti võid lisandiks pakkuda keedetud jasmiiniriisi või riisinuudleid.
Igatahes mees sööb ja kiidab- ise ka :)

NB Kui kasutada kuivatatud kaffirlaimilehti nagu mina siis need serveerimisel eemaldada.


9.7.13

Paprikasse pistetud metssealiha...

Taas hakkab metsast värskemat kraami, liha näol, saama! Samas on lihast juba isu üsna täis ja seega on aeg asuda ka köögiviljade manu kuid seda siis ikka korraliku lihalisandiga.
Täidetud paprika on küll Ungari köögi klassika aga minu mäletamist mööda oli see ka üsna tavapärane roog minu lapsepõlvekodus. Täidiseid tehaks eerinevalt kuid mina tegin ikka korraliku lihasegu sinna sisse.

Kahte suurde paprikasse pistsin:
400g metssea hakkliha
1 keskmine sibul
soola, pipart

Paprikad pesta ja lõigata pikuti pooleks. Eemaldada seemned ja valge osa. Lihatäidiseks sega hakkliha peeneks hakitud sibulaga ning maitsestada.
Täida paprikad saadud lihaseguga ning aseta eelsoojendatud ahju (200 kraadi juures) ja küpseta vähemalt 30 minutit. Liha peab olema korralikult läbi küpsenud ja paprika kergelt röstitud.
Lisandiks sobib värske salat!