22.10.13

Saatsin põdra Jaapanisse...

Originaalis kasutatakse selles roas veiseliha kuid eks see põder üks metsveis ole. Nii saigi jaapanipäraselt hautatud loomaliha peategelaseks hoopis põdraliha. Jahimehed, ärge pange pahaks see oli üks väga hea idee!

Patta pistsin:
500g pehmet põdraliha
6 šalottsibulat

Kastmeks keetsin:
3dl köögiviljapuljongit
1dl tumedat sojakastet
4spl mirini
3tl suhkrut
0,5dl ingverimahla (valmistatud riivitud ingverist ja veest)
2spl maisitärklist (veidi vett vedeldamiseks)
musta pipart ja soola (kui soovi on)


Esmalt koorida ja riivida ingver (umbes 6cm) ja panna see koos 0,5dl veega seisma. Seda hiljem kurnates on olemas ingverimahl.
Toatemperatuuril olnud liha tükeldada ristikiudu võimalikult peenikesteks ribadeks. Sibulad viilutada.
Nüüd keeda kokku kaste kõikidest komponentidest kokku. Lase keema ja soovi korral maitsesta veel soola ja pipraga.
Liharibad praadida väikese õli kogusega kuumal pannil, eraldi pruunistada kergelt sibul. Maitsesta liha ka soola ja pipraga.
Lase kaste ennem serveerimist keema, paksendades vees vedeldatud maisitärklisega  ja vala otse liha-sibula segule.
Serveerida koos keedetud jasmiiniriisiga. Ja loomulikult lisasin mina ka koriandrit! Mmmmmm...



NB Originaalretsept on leitav raamatust "Aasia toidud", autor Epp Mihkels.

Põder ja tume õlu juba kõhtu heledaks ei jäta

Põdrajaht on täies hoos ja väga suur osa lugejatest satub läbi otsingu just sügisel ka seetõttu mu  blogisse, et miskit maitsvat sellest suurepärasest toorainest valmistada.
Õnneks pole ka minu köök sellest vaimustavast lihast tühjaks jäänud ja niii ongi ka minul taas võimalus seda toredat liha mõnusasti moorida. Hoidke aga pliidirauad soojad :)

Potti pistsin:
umbes 1kg põdra kintsuliha
2 punast sibulat
4 küüslauguküünt
6 suuremat kartulit
2 suuremat porgandit
300g metsaseeni
0,5l tumedat õlut
1l tumedat lihapuljongit
soola ja musta pipart
mõned oksad rosmariini ja tüümiani

Esmalt puhastasin liha kelmetest. Vastavalt oma haudepotile (malmist) anna hinnang, kas mahub terve tükina või vajab poolitamist. Kuna minu kasutuses olev kintsuliha oli korralik kamakas siis lõikasin selle pikki kiudu (jah, just nimelt pikki kiudu) kaheks.
Puhastasin köögiviljad. Kuumutasin praepannil törts oliiviõli, milles pruunistasin kergelt hakitud sibula, purustatud küüslaugu ja porganditükid. Porgandid olin eelnevalt lõiganud pikuti pooleks ja siis veel omakorda kaheks.
Pruunistatud köögiviljad segasin malmpotti koos pooleks lõigatud kartulite ja viilutatud metsaseentega. Kasutasin taas kord võiseeni. Jahvatasin peale ka soola ja pipart.
Siis pruunistasin ka kuumal pannil lihatükid igast küljest, maitsestasin värskelt jahvatatud soola ja musta pipraga. Nüüd panin lihatükid köögiviljade peale ja valasin peale puljongi koos tumeda õllega.
Siis ahju ning küpsetada kaane all, 180 kraadi juures, ahjus kaks kuni mitu tundi, et liha pehmeks saaks. Minul läks aega umbes 5 tundi aga see tasus end ära!



NB kõikse parema puljongi saab kui see ikka ise keeta. Selleks panin puhtaks pestud põdrakondid külma veega keema. Korjasin hoolega vahtu ja lisasin maitseks soola, mõned pipraterad, kaks loorberilehte, kolm tüümianioksa, kaks sibulat, kaks porgandit. Et aru saada maitsest tuleb seda ikka ka proovida ja siis keetsin madalal kuumusel kaua. Kaua tähendab seda, et läbi öö kõige madalamal kuumusel. Lõpetasin keetmise kui algsest vedelikust oli alles umbes veerand. Aga sai väärt kraam.