26.10.14

Pikalt küpsetatud metssealiha hautis kartulipudruga

Nädalavahtuse  tähistamiseks võtsin suure metssealiha tüki sügavkülmast sulama ja tegin ühe mõnusa lihapaja. Argiõhtuti seda teha ei jõua kuna aega tuleb palju varuda. Hautamiseks kulus umbes 4 tundi kuid tulemus on seda väärt.

Potti pistsin:
1,5kg metssealiha (kintsutükk)
oliiviõli praadimiseks
1 suur sibul
2 suurt küüslauguküünt
2 suurt porgandit
2 sellerivart
200ml punast kuiva veini
2tl Itaalia ürdisegu
1tl muskaatpähklit
värskelt jahvatatud soola ja musta pipart
1 pakk Eldorado purustatud tomateid
4spl Knorri veiseliha reduktsiooni
keedetud vett

Esmalt lõikasin liha väikesteks kuubikuteks (2*2cm). Pruunistasin pannil osade kaupa pruuniks. Peale jahvatasin soola ja pipart.
Viilutasin ka porgandi ning selleri ning hakkisin sibula ja küüslaugu. Pruunistasin sibula ja küüslaugu kergelt lisasin köögiviljad ja kuumutasin korra läbi. Seejärel panin köögiviljasegu koos lihaga malmpotti. Lisasin veini, veiseliha reduktsiooni, tomatid ja maitseained. Lisasin keedetud vett nii palju, et liha oleks vee sees. Hautasin madalal kuumusel, vahepeal segades neli tuni kuna liha on väga pehme.

Kõrvale valmistasin kartulipudru. Siia sobib lisandiks ka pasta või polenta väga hästi!


13.10.14

Veiselihakuu postitus ehk minu esimene Osso Bucco

On see alles üks toreda nimega roog!
Tegemist on aga kõigest pikalt hautatud vasikakoodiga ehk Itaaliast pärist veisekoodihautisega.
Tegin üsna klassikalist varianti kuid lisasin purustatud tomateid, mis väidetavalt algselt ei kuulunud traditsioonilise Milano roa juurde.
Tegemist on väga lihtsa, ja maitsva, kuid rohkelt aega nõudva liharoaga. Minul läks ikka oma neli tundi hautamiseks kuigi enamus retseptid on ainult kahe tunniga kirjas.  Tegin malmpotis kuid võib teha ka ahjus või kiirkeedupotis.
Kõige lõpuks serveerisin ma roa ka kartuliga...ilmselgelt käib Itaalias sinna kõrvale hoopis lihtne risotto või pasta.

Potti pistsin:
2 vasikakoodi lõiku (7 cm paksused)
jahu paneerimiseks
oliiviõli pruunistamiseks
2 sellerivart
2 porgandit
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 pakk Eldorado purustatud tomateid
250 ml kuiva valget veini
500 ml veiselihapuljongit
4 -6 värsket tüümianioksa
1 loorberileht
musta pipart ja soola


Kuivata koodilõigud ja paneeri soola ja musta pipraga segatud nisujahus. Pruunista kuumas oliiviõlis lihatükid igast küljest, umbes 5 minutit. Lisa purustatud küüslauk, ja hakitud sibul ning pruunista kuldseks. Seejärel sega sisse ka viilutatud sellerivars, purustatud tomat ning porgandid. Sega ja lisa juurde vein. Kuumuta paar minutit ja lisa puljong,  viska potti ka tüümian ja loorberileht.
Hauta madalal kuumusel, kaane all umbes 3-4 tundi kuni liha kondi küljest lahti tuleb. Hautamise aeg sõltub koodilõigu paksusest. Kuid kahe tunniga oli liha ikka väga vintske.
Maitsesta lõpuks leem soola ja pipraga ning serveeri.

Serveerimisel raputasin peale ka gremolatat. Selleks purusta üks suurem küüslauguküüs ning sega see kokku 2tl riivitud sidrunikoore ja 3tl hakitud peterselliga. Lihtsalt suurepärane!






12.10.14

Punapeedi ja kitsejuustu kooslus eriti lihtsal kujul

Mulle sattus kätte üks põnev kitsepiimajuust. Tootja  C-YAYLA ja nimetus  Koyun Peyniri.
Toodetakse Türgis. Juust on pakendatud ketastena soolvette, mis omakorda on metallkonservis.
Juust ise on aga aus. Tugev maitse, mis sobib kõikidesse kitsejuustuga valmistatud roogadesse.


Mina pistsin pirukasse:

1 pakk võiga lehttainast
4 keedetud või aurutatud peeti
200g kitsejuustu
oliiviõli
värsket tüümiani

Taignalehed lõikasin pooleks, vajutasin kerge süvendi tassipõhjaga keskele.
Asetasin õhukeselt viilutatud peedilõigud taignale ja peale puistasin juustutükke. Veel peale piserdada head oliiviõli ja lõigata värsket tüümiani.
Küpsetada 200 kraadi juures kuni tainas on kuldpruun.