30.11.14

Karamellsibula kattega maisibroileri rind

Restoran Lusikas menüüs on ka maisikana. Kuna noorim laps kiitis selle heaks siis julgesin ka kodus maisikana valmistamise ette võtta. Küll hoopis teises võtmes kui Lusika menüüs on.

Potti pistsin:
4 maisibroileri rinnafileed, koos tiivakondiga
1tl Leverno viigimarja-sinepi kaste
soola ja pipart
oliiviõli
2 suurt punast sibulat
1 küüslauguküüs
5spl palsamikreemi
1spl meega palsamiäädikat
1spl sidrunimahla
2spl muscavado suhkrut

Alustama peab sibula marineerimisega.
Selleks puhasta sibulad, poolita need ja viiluta. Pane koos purustatud küüslaugu, palsamiäädikate, suhkru ja sidrunimahlaga kilekotti või toidukarpi marineeruma, vahepeal raputa kotti/karpi. Umbes ühest tunnist piisab, et sibul võtaks maitsed sisse.

Maisikana rinnafileed hõõru kokku soola, pipra ja viigimarja-sinepi kastmega. Pruunista kuumal pannil, olliiviõlis mõlemalt küljelt. Pane ahjuvormi nahk allapoole.
Samal pannil küpseta ka kergelt pehmeks, marineeritud sibul koos marinaadiga. Aseta ka need ahjuvormi, maisikana peale.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit, Siis keera kana ümber, et nahaga pool on kõige peal ning küpseta veel 10 minutit.
Ja ongi üks hõrgutis taas olemas :)









15.11.14

Kodused kookoskommid ehh homemade Bounty bars

Krissu käsul sai valmistatud ise koduseid kookoskomme. Teate nagu päris tuli!

Potti pistsin:
200g Eldorado kookoshelbeid
1/2 purki magusat kondenspiima
2tl suhkrut
1tl maisitärklis
200g tumedamat šokolaadi
36g kookosõli

Sega kokku kookoshelbed, suhkur ja maisitärklis lisa kondenspiim. Sega kuni mass on selline, millest annab vormida komme. Pane mass külmkappi.
Sulata šokolaad koos kookosõliga.
Vormi nüüd endale meelepärase kujuga kommid, Kasta šokolaadi ja tõsta kahe kahvli abil välja, kas paberile või restile. Seejärel pane külmkappi tahenema.





Siis kui Halloween oli ehk pumpkin spice latte

Enne Halloweeni tekkis kodusvajadus selle Starbucksist tuntud joogi järgi, mille kodukootud nimi võiks olla ehk vürtsikas kõrvitsakohv. Internet on retsepte täis aga kahjuks ei müüda Eestis vajalike koostisosi ja seega ei jäänud muud üle kui kõik ise algusest oeale ise teha.

Vürtsiseguks segasin kokku:
2spl kaneeli
4tl jahvatatud ingverit
1tl jahvatatud vürtspipart
1tl jahvatatud nelki
2tl jahvatatud muskaatpähklit

Kogus tuleb suurem kuid saadud segu sobib imeliselt ka näiteks pardi küpsetamiseks.

Siis tuli valmistada veel ka kõrvitsapüree. Selleks koorisin ühe väikese kõrvitsa, tükeldasin ja hautasin väheses vees kuni kõrvits oli pehme. Püreestasin ühtlaseks massiks.
Ka siin on kogus nii suur, et osaliselt tuli püreed sügavkülmutada. Hea teinekord võtta!

Kaheks joogiks läheb vaja:
2spl kõrvitsapüreed
1/2tl vürtsisegu (veidi ka peale raputamiseks)
veidi värskelt jahvatatud pipart

2tl suhkrut
2tl vanilliekstrakti (kui seda pole siis vanillikauna)
2 tassi täispiima
100ml kanget kohvi
vahukoort

Kuumuta väikeses kastrulis kõrvitsapüree koos vürtsidega, Lisa ka pipar ning kogu aeg segades kuumuta kaks minutit. Lisa suhkur ja kuumuta kuni segu on siirupine.
Soenda piim koos vanilliekstraktiga  ja vahusta kergelt. Valmista ka kohv. Kuuma kohvi sisse vala kokku segatud piim ja kõrvitsapüree.
Peale aseta vahustatud koor, raputa peale vürtsisegu ja kaunista kaneelikoorega.







Järvamaalt pärit põdrafilee põnevas marinaadis

Jahihooaeg on täies hoos.
Õnneks sattus koju veidi ka põdra sisefileed. Ma ei ole põdraliha, eriti sisefileed, varem marineerinud enne küpsetamist. Seekord oli isu miski teistsuguse järele ning panin liha enne küpsetamist hoopis marinaadi sisse maitsestuma.

Potti pistsin:
600g põdra sisefileed
2 suurt Eesri küüslauguküünt
4dl head oliiviõli
1,5dl šampanjaäädikat
3 loorberilehte
ürdisegu
värskelt jahvatatud piprasegu (rose, must, roheline ja valge)
1tl suhkrut

Põdra sisefilee tuleb puhastada esmalt kiudest. Seejärel koori küüslauk ja suru see läbi pressi oliiviõli sisse. Sega juurde ka väiksemateks tükkideks murtud loorberilehed ning ülejäänud koostisosad. Aseta liha saadud marinaadi vähemalt 8 tunniks. Vahepeal tõsta liha teistpidi või marineeri kilekotis, et liha saaks ühtlaselt maitsestuda.
Kui liha on piisavalt kaua maitsestunud siis pruunista kõikidelt külgedelt ning siis küpseta ahjus veel soovitud küpsusastmeni. Mulle meeldib poolküps. Selleks läks aega umbes 10 minutit, 180 kraadi juures. Seejärel veel veidi aega ka fooliumis.

Lisandiks ikka juustukartulid, Kühne punane kapsas ning punaveinikaste.

Punaveinikastme põhjaks sai metssea kontidest keedetud puljong ja kastme keetmiseks läks aega oma 8 tundi. Hea maitse nimel kõigeks valmis!