21.4.15

Uus algus ehk gluteenivabad juustuküpsised

Olen viimasel ajal toidublogist üsna võõrdunud. Loomulikult ei tähenda see, et ma süüa ei tee kuid hetkel köidavad muud tegevused rohkem.
No ja nii jõudsingi ma selleni, et sündis taas üks "minu esimene" ehk küpsetasin ilma nisujahuta juustuküpsiseid.
Olin ikka väga skeptiline nagu tavaliselt. Kuid ime on sündinud ja ilmselt ei jää see "esimene" viimaseks :)

Potti pistsin:
4 munavalget
200g riivitud Nopri talujuustu
4spl mandlijahu Mauste Sallinenilt

Munavalged vahustada tugevaks vahuks ja segada ettevaatlikult selle sisse riivitud juust ning mandlijahu. Saadud segust tõsta supilusikaga pätsikesed, küpsetuspaberiga kaetud, ahjuplaadile ning küpsetada eelkuumutatud ahjus, 200 kraadi juures, umbes 20 minutit.
Ja ongi kenad kuldpruunid pätsid valmis. Kenad kohevad algselt kuid hiljem vajuvad veidi alla.

Kes soovib siis võib lisada ka erinevaid maitsepulbreid nagu paprika, sibul, küüslauk. Või hoopis ürte. Sobivad ka singiviilud, jalapeno viilud või miski muu, mis enesele meelepärane on.



Täna sobib lõpetuseks vanasõna "Kelle suu matsub, selle jalg tatsub"

5.4.15

Tšilline lõhesupp

Kalasupp on hea ja mõnus!
Paari lisandi vahetamisega saab iga kord uue tulemuse. Seekord proovisin teravat suppi teha ja seda see ka oli.

Potti pistsin:
1 lõhe supikogu
2 liitrit vett
100g riisi
6 kanamuna suurust kartulit
3 suuremat tomatit
2 porgandit
2 šalottsibulat
2 tšillikauna
2spl tilli
soola, pipart

Pane supikogu külma veega keema. Korja kindlasti vahtu enne keema minekut.
Sel ajal saab ette valmistada kõik muud koostisosad. Koori kartulid ja porgandid. Puhasta sibulad, eemalda tšillikaunadest seemned ja tomatitest lõika välja kinnituskohad.
Haki kartulid ja tomatid väikesteks kuubikuteks. Riivi porgand jämedama riiviga ja haki sibul peeneks. Lõika ka tšillist peened viilud.
Kui vaht on eemaldatud ja kalasupikogu keema läinud siis tõsta kalajäänukid välja ning vajadusel kurna ka vedelik.
Pane keema kartulid ja tomatid, maitsesta puljong ka soola ning pipraga. Soovi korral võib lisada ka sojakastet. Umbes 10 minuti pärast lisa ka riis. Vahepeal kuumuta kuumal pannil riivitud porgand ja sibul ning lisa ka need supile. Puhasta kala ja lisa ka see suppi tagasi. Viska potti ka hakitud till ning tšilliribad ning lase veel korra keema. Vajadusel maitsesta. Serveeri!



3.4.15

Kohupiima purukook

Käesolev postitus ei ole mõeldud inimestele, kes närivad kapsast ja kardavad nisujahu ning piima. Olge aga moodsad edasi kuid mulle meeldib klassika! 
Täna sai ette võetud üks mõnusa maitsega kook, mida on väga lihtne ka valmistada. Sisaldab ohtralt nii ehtsat võid, suhkrut, nisujahu kui ka kohupiima. Selle pärast nii maitsev ongi!


Kooki pistsin:
200g võid
500g nisujahu
100g suhkrut
2spl hapukoort
1tl äädikat
1tl söögisoodat

800g kohupiima
250g suhkrut
2tl vaniljesuhkrut
4 muna
piima vedeldamiseks

Hakki esmalt jahust, võist ja muudest koostiosadest puru, kausis või laua peal. Sega kokku ka kohupiimasegu. Peab olema üsna vedel.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, ning vala purusegust põhi. 1/4 purusegust jäta koogi peale.
Purupõhjale vala peale kohupiimasegu, ning aja see lusikaga laiali. 
Raputa peale ülejäänud puru.
Küpseta 200° C ahjus kuni 45 minutit.

Hea maitseb nii soojalt kui külmalt! Eriti maitsev koos klaasi piimaga!