18.12.11

Kopraonu sibula ja sinepiga!

Täna sai see siis tehtud!
Lugu algas juba reedel kui Ints helistas, et sõber jahimees oli kopra kinni püüdnud ja pakkus meile.  Olime kunagi ennemuistsel aal mõista andnud, et tore oleks seda looma proovida ning kuna Ints selliste elukatega ei tegele päästis härra Toom meid hädast välja. Loomulikult algas nüüd retseptide otsimisega internetiavarustest ja nii lihtne see ei olnudki. Panin lõpuks tegevusplaani kokku kahest erinevast variandist.
Loom ise oli alles noor võib-olla nii kümme kilo raske. Jätsime lihakeha kuni laupäevani autosse ning õhtupoole võtsime ette siis eeltöötlemise. Esmalt likku, vahetasime kolm korda vett siis läks tükeldamiseks ning rasva eemaldamiseks.


  
Soovituste järgi sai lisatud liiter veele 1spl 30% äädikat. Filee tükid said seda lahust tunda ca 30 minutit, käpad ja ribi üleöö. Vahetasin veel korra õhtul ka äädikavee värske vastu.
Pehme liha sai laupäeva õhtul marinaadi, mis koosnes:
  • 3 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • 1,5dl Pietro Coricelli EV oliiviõli
  • 1spl Meira konjakisinep
  • tunde järgi Filos balsamicot (umbes 2spl)
  • veidi Berneri liha maitseainesegu (umbes 1spl)
Laugud viilutasin ja segasin muude osadega ning selle sisse omakorda lihatükid.


Pühapäeva lõunal pruunistasin liha ära ning ladusin vaheldumisi koos sibulaseguga (marinaadist) ahjuvormi koos viilutatud punase paprikaga. Veidi kuuma vett ning kaane alla ahju (250 kraadi). Ahju sai noore looma liha tunda vast kaks tundi, millest viimane 30 minutit oli kuumusel 200 kraadi.

Selline siis minu koprahautis ehk majavapaisti saigi!
Kastme valmistasin lihtsalt, hautise leem kuumutatud pruuni kastmepaksendajaga ;) Kõrvale serveesin punast Kühne kapsast koos keedetud kartulitega.
Joogi osas sai algselt välja valitud tume õlu kuid lõpuks sai lauale kopraonu kaaslaseks hoopis punane vein, seekord Hessi veinimaja Cabernet Sauvignon!

Maitsete kooslus oli imeline ja see ei ole kindlasti viimane kord kopra lihaga maiustada kuna käpad ja ribid said sügavkülma :D


Kopraonu pani kirjutama

Kuna teen täna esimest korda elus kopraliha siis ei saanud üle ja ümber vanast mõttest teha ka väike toidublogi. Ja, jaa- tean, et olen väga ebaoriginaalne kuna toidublogisid on terve internet täis kuid tegelikult kirjan pigem enesele.  Loomulikult ei saa salata, et oleks uhke tunne kui mõni veel leiab asja lugemist väärt olema :)

Kuid alustame siis ...