27.5.12

Maasikad šokolaadiga ja ahjus küpsetatud lõhefilee juustu-majoneesikattega

Tegin esimest korda maasikaid šokolaadiga! Täna marjaletist ostetud maasikad olid eriti magusad ja kahe kilosest kastist läks ära viskamisele ainult kaks marja. Suurepärane tulemus.
Kuid maasikaid šokolaadiga katta on väga kerge. Selleks tuleb ainult šokolaad sulatada ning maasikaid selles keerutada. Osad kastsin veel pärast ka Marianne puru sisse, mis on toidupoodides täitsa vabas müügis.

Kuid lisaks magusale oli täna menüüs ka ahjus küpsetatud lõhefilee juustu-majoneesi kattega.
Lõhefilee pintseldada olliviõli ja soola, pipra seguga. Raputa peale veidi hakitud tilli (mul on veel eelmisel aastal kasvatatud tilli sügavkülmas). Ning määri peale provansaal majoneesi. Kõige lõpuks katta juustuviiludega ning siis küpsetada kahesaja kraadises ahjus umbes 20-30 minutit. Juurde keedetud riis ning ahjus koos kalaga küpsenud Friendshipi tiigerkrevetid  Kühne tšillikastmega.




24.5.12

Iiri kreemi küpsisekook

Mul on veidi paha tunne kuna mulle anti mõni aeg tagasi pakk uusi Laima küpsiseid, et nendest väike koogike meisterdada kuid juhtus nagu ikka kui magus vedelema jääb- lapsed pistsid pintslisse. Ning kuna samal ajal mõlkus meeles ka Rucola küpsisetort, mida ma soovitan kõigil kindlasti proovida, siis ma eile tegingi ühe kiire küpsisekoogi.

Vajalikud koostisosad:
1,5 pakki Laima iiri kreemi maitselisi küpsiseid
2 pakki Tere kohupiima
1 pakk Alma vahukoort
1 konserv Eldorado virsikuid
2 spl suhkrut

Ladusin vormi üheksa küpsist, ülejäänud purustasin üsna peeneks.
Vahukoore vahustasin suhkruga ning segasin juurde kohupiima. Veerand segust tõstsin eraldi kaussi ja ülejäänu segasin kokku küpsisepuruga.
Vormisolevate küpsiste peale viilutasin virsikud, peale küpsise- kohupiimakreem. Kõige peal kiht kohupiimavahtu.
Üleöö külma ja oli üllatavalt õige maitsega (Rucola omaga võrreldes)!



Ja kuna tegemist on selle neljapäevaga, mil telkust tuleb Euroviisu tegin ka kerge suupistekandiku olemasolevatest ainetest, mis olemas olid:
sinki, salaamit, tomatit, juustu jne
Väga hea sai, ma võiks sellest kogu aeg toituda ;)


23.5.12

Part sünnib süüa küll

No nii hull isu tuli peale kui Kaupmehe riiulis pardirinnafileed silmasin, et käsi sirutas iseenesest riiuli poole, et seal lebavatest pakikestest üks kaasa haarata.
Kuna toidutegemise aega pole ka tööpäeva õhtul endiselt palju oli see ka uitmõte ka kasulik kuna pardi rinnafilee valmib kiiresti minu mõnusa lauagrilli abil.
Salatimaterjal sai ka kokku korjatud kambrist ning kartul oli juba kodus omal olemas. Nii läkski kiireks parditeoks.

Vajalikud koostisosad kahele:
pakk pardi rinnafileed
musta pipart
soola

umbes 7 keskmist kartulit
2 spl Meira Mehhiko kartuliglasuuri
oliiviõli praadimiseks

peotäis jääsalatit
kobartomateid
avokaado
oliiviõli
balsamicot
musta pipart
soola

Esmalt koorisin kiiresti kartulid, lõikasin need neljaks ja siis omakorda pisikesteks tükkideks. Pann kuumaks, kuhu 2spl oliiviõli. Kartulid praadida. Raputada peale kartuliglasuur, läbi segada ning veel veidi kuumutada, et pehmed ja pruunid oleksid kuid kindlasti vahepeal segada.

Samal ajal grill kuumaks, pardi rinnafileed peale. Küpsetada umbes 10 minutit. Jahvatada peale soola ja musta pipart ning mähkida fooliumisse.

Nüüd ruttu salat kokku segada. Rinnafilee lahti lõigata ning serveerida.


Tõeliselt maitsev sai, mmmmm!

15.5.12

Kala, pasta, juust ja tomat!

Juba eile võtsin plaani, et teen täna taas pastat kuna soolalõhe on värskelt valminud ja vajab söömist. Saiaga mina seda ei taha ja isand läks ka metsa sõda mängima. Nii võtsingi ette uuesti täidetud pasta valmistamise. Seekord menüüs ricotta ja lõhega täidetud suured teokarbid üleküpsetatud tomatikastmes.

Koostisosad
8 conchiglionit (suur teokarbikujuline pasta)
100g soolalõhe
150g ricottat
300g purustatud tomatit
2spl valget veini
kaks küüslauguküünt
väike punane sibul
oliiviõli
soola
musta pipart
veidi Grana Padanot peale raputamiseks

Esmalt panna kaste hauduma, selleks kuumuta õlis hakitud sibul ja küüslauk klaasjaks, lisa valge vein. Kuumuta läbi ja lisa purustatud tomatid. Hauta keskmisel kuumusel umbes 20 minutit. Maitsesta kaste pärast soola ja pipraga.
Sellel ajal keeda pasta nagu pakendi peal kirjas. Loputa see külma veega. Igasse teokarpi pane 1tl ricottat ja tükk soolalõhe.
Kaste pane vajaliku suurusega ahjuvormi, millesse aseta täidetud pasta ning küpseta ahjus umbes 10-20 minutit (200 kraadi) kuni pasta on veidi servadest krõbe.


Peale veidi Grano Padanot ja võibki maiustama hakata.


Täna oli veel väike eelroog ka. Nimelt metssealiha (parandatud) puljongis keedetud metssealihaga (ka parandatud) pelmeenid. Suurepärane!


14.5.12

Lapsepõlve pavlova ehk klassikaline pisarakook

Ma isegi ei mäleta, millal viimati sai pisarakooki teha! Kuid see oli peale meekoogi ainuke kook, mis mulle lapsepõlves üldse meeldis. Mäletan kui kohutavalt raske oli munavalgeid käsitsi vahtu ajada kuid iga kord oli rõõm suur kui pisarad peale hakkasid tekkima. Tavaliselt tegime seda kooki koos sõbrannaga ja tihti just kodus valmistatud kohupiimast, mida nende peres ikka tehti. Eks see viimane oskus oli pärit Siberi Eesti külast- sealt nad meie kodukülla kolisid ning süüa tehti seal peres uhkelt. Kõik maitsed polnud küll need, mis mulle meeldisid aga põnev oli see ikka. Kuid nüüd siis pisarakoogist sest pavlovast polnud siis keegi kuulnud :)

Vajalikud koostisosad:
PÕHI
4 munarebu
2dl suhkrut
200g võid või margariini
1tl küpsetuspulbrit
4dl jahu

TÄIDIS
400g magusat kohupiima vanilliga
200g Farmi köögi toorjuust (minu uus lemmik)
4 munarebu
1tl vanillisuhkrut
1tl suhkrut

KATE
8 munavalget
2dl suhkrut

Põhja jaoks tuleb munarebud koos suhkruga heledaks vahustada. Siis segada sisse varem sulatatud jahtunud rasvaine. Kõige lõpuks kergelt sisse segada jahu, mis on segatud küpsetuspulbriga.
Tainas määrida küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetada 10 minutit eelsoojendatud (225 kraadi) ahjus.

Sel ajal kui põhi küpseb ahjus valmistada täidis. Selleks tuleb kõik koostisosad kokku segada ühtlaseks kreemiks. Kreem panna küpsenud põhjale ning laiali ajada. Küpsetada uuesti 10 minutit. Kooki tasub jälgida kuna ahjud käituvad erinevalt. Peaasi, et kohupiimasegu liiga pruuniks ei küpse.

Sel ajal hakkan mina juba vahustama munavalgeid sest sellega läheb aega kuna peab olema kõva vaht, mis ei voola. Selleks kulub veidi aega olenevalt, milline mikser majas on. Käsimikseriga läks umbes 10 minutit.
Munavalge mass vala küpsenud koogi peale ja küpseta umbes 5-7 minutit. Kindlasti peab vaatama, et munavalge liiga pruuniks ei lähe, kergelt pruun on kõige parem sest siis tekib palju pisaraid!

Kui kook on pealt kollakas pruun siis välja jahtuma. Alla kindlasti ahjurest, et õhk igalt poolt liiguks! Umbes tunnike jahtumist ja siis võib juba maiustama hakata. Ideaalne oleks vähemalt kolm tundi vahet valmimisest söömiseni aga alati ei jõua nii kaua oodata!


Kook oli täpselt sellise maitsega nagu ma mäletan kuid pisaraid tuli vähe sest munavalgemass pruunistus liialt palju. Aga maitse peabki õige olema kuna retsept on pärit ammusest käsitsi kirja pandud nn kokaraamatust :)


7.5.12

Põnevad teed, kuidas blogini jõuda ehk google otsing :)

Ma pean tegema täna ühe kõrvalepõike oma toidupostitustes. Nimelt olen jälginud google.ee otsingusõnu, millega minu blogisse jõutud on.
Peab ütlema, et kõige suurem osa on ikka kevadrullidel! Sest selle otsinguga on jõudnud mu blogisse sajad inimesed.
Väga otsitav sõna on ka Daimi kook. Ilmselt ikka seetõttu, et originaali pole meil siin saada kuid meeldib paljudele ja nii üritatakse leida retsepti.
Väga populaarne teema on ka täidetud pasta ning ulukitoidud. Kuid, mis ma siin ikka seletan....

Üks huvitavaid otsinguid on "Mis maksab külmutatud part"- seda on oma kuuel korral kasutatud.
Teine on "Mida pakkuda sünnipäeval töökaaslastele" ja kolmas huvitav otsing oli "Kes on kasutanud lauagrilli"!!!

Vot sellised lood aga täna on eriti põneva otsinguga minuni jõutud! Nimelt on täna minu toidublogisse jõutud sellise tekstiga "Ahjus küpsetatud kass"! No ei mäleta, et oleks seda teinud!!! Aga näe huvilisi on :D



2.5.12

Küüslauguleivad juustuga

Jahimehed käivad aegajalt loomade tarbeks ostmas leiba-saia otse tehasest ja siis on enesel ka alati ootamatult suure hulga pagaritoodete realiseerimisega tegemist kuna "parim enne" kuupäevad on kiired tulemad.
Ning, mis siis teha kui on liiast leiba? Mõned toidud tulevad kohe meelde kuid küüslauguleiba on hea näkitseda ning perele meeldib ka! Nii siis väike soolane ja särtsakalt küüslaugune leivake koos mõnusa juustukattega.

Vajalikud koostisosad:
4tk  Rehe koorikleiba
3 küüslauguküünt
100g riivitud juustu
1spl P.Coricelli viinamarjaseemneõli

Koorikleivad lõikasin sektoriteks nagu koogi puhul- neli lõiget ja ühest leivast 16 tükki. Õli kuumutasin pannil, pruuvnistasin leiva ja lisasin eelnevalt puhastatud ja purustatud küüslaugu. Läbi segada ning valada taldrikule. Peale raputada riivitud juust ja õlled võib avada :)



Metshane rinnafilee, kukeseenekastme, tagliatellepesade ja krõbepeekoniga

Õnneks saab öelda, et kevad on käes ja kaugel pole enam uus korilushooaeg. Et seda taas edukalt üle elada peab eelmise aasta varud asjalikult hävitama!!! Meie sügavkülmakirstus leidub veel nii mõndagi ja nii valmiski taas üks maitsev õhtusöök.

Vajalikud koostisosad:
2 metshane rinnafileed (kui pole siis saab ju ka pardi rinnafileega hakkama)
veidi riivitud Forte juustu

150g toorsuitsupeekonit

8 Granoro tagliatellepesa (2 pesa per maiasmokk)

300g võis küpsetatud kukeseeni ( värskeid ilmselt poole rohkem)
1/2 karpi Merevaiku
2dl piima (vahukoorega saab maitsvam ja rammusam)

Ja ikka meresoola, musta pipart, Vahemere ürdisegu ning oliiviõli.

Alustasin kukeseenekastme valmistamisega. Kuna minu kukekad olid juba eelnevalt võis küpsetatud siis ei pidanud sellega vaeva nägema aga kui on värsked tuleb seda teha.
Eelnevalt praetud kukeseentele (loomulikult külmikus rahulikult sulatatud) lisasin piima ja sulatatud juustu, maitsestasin soola, pipra ja ürtidega. Keetsin madalal kuumusel umbes 10 minutit kuni hakkas veidi paksenema.

Toorsuitsupeekoni lõigasin ribadeks ja pruunistasin pannil samal ajal krõbedaks.

Ja nüüd minu imeline metsaand number kaks. Röstisin lauagrillil kaunid metshane rinnafileed üsna kergelt, jahvatasin peale veidi soola ja musta pipart. Viilutasin umbes 0,5 cm paksused viilud, milledele raputasin peale veidi riivitud Forte juustu. Viilud panin umbes 8 minutiks eelsoojendatud ahju (200 kraadi).



Sel ajal oli juba pastavesi keema läinud ning keetsin kergelt soolases vees, kuhu oli lisatud 1 tl oliiviõli, tagliatellepesad. Ainult 5 minutit ja kurnata.

Taldrikule esmalt kaste, millesse keedetud pasta. Peale raputada krõbedaks praetud toorsuitsupeekon ja mõned viilud keskmiselt küpsenud metshane rinnafileed.

NB Vanemast tütrest hakkab inimene saama- sõi täna kogu roa koos kõikide koostisosadega ja kiitis väga!