15.9.15

Pirukas metsaseente ja metssea hakklihaga...ning ilma ühegi nisuhelbeta

Olen viimasel ajal katsetanud kooke ja pirukaid nii valmistada, et ei kasuta nisujahu.  See on omamoodi väljakutse sest olen endiselt seisukohal, et tervislik ei pruugi maitsta hästi, või noh väga hästi! Aga olen üllatunud korduvalt.
Kes seda tainast kasutab saab ise ka kohe aru, et maitse on väga hea ning tervislik on see kindlasti ka. Ehk kartul, meie kuldne vili, töötab sellises muretaigna koosluses väga hästi.

Taignasse segasin:
150g keedetud kartuleid
75g riisijahu
5spl maisitärklist
50g võid
150ml vett (veidi kartulihelbeid)
1tl soola

Täidiseks kulus:
8 kirsstomatit
1 sibul
150g keedetud metssea hakkliha
150g metsaseeni (vajadusel kupatatud)
200g riivitud juustu
100ml piima
2 muna
soola ja musta pipart

Taigna jaoks on vaja esmalt riivida keedetud kartul, kasutades selleks jämedat riivi. Seejärel lisada toasooja või tükid, riisijahu, maisitärklis ning seejäral vesi ja sool. Segada ning vajadusel lisada kartulihelbeid, et saaks tavapärase muretaigna taolise taigna. Pane saadud taignapall külmkappi umbes pooleks tunniks tahenema.
Suru  tainas ühtlaselt 28cm koogivormi põhja ja külgedele. Küpseta pirukapõhi eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures, 25-30 minutit.

Kui pirukapõhi küpseb on paras aeg valmistada täidis.
Selleks tuleb eelnevalt ette valmistatud metsaseened kergelt küpsetada kuumas võis, koos hakitud sibulaga, maitsestada soola ja pipraga. Segada keedetud metssealihast valmistatud hakkliha kokku küpsetatud seene-sibula seguga. Aseta seene-liha segu eelküpsetatud põhjale, peale panna pooleks lõigatud kirsstomatid. Kata pirukas lahtiklopitud muna, piima ja riivjuustu seguga.
Küpseta 180 kraadi juures kuni pirukas on pealt kuldpruun.

Sobib nii sooja kui külma suupistena!














Kommentaare ei ole: