30.10.12

Põdra sisefilee kahes võtmes ja, oi kui maitsvas võtmes

Nagu enamusele teada on, siis hetkel on põdrajaht täies hoos. Ning nädalavahetuse eduka jahi kiituseks pean ma ikka blogima. Isand tõi nimelt koju põdra sisefilee, mõtelge!
Ma isegi ei mäleta, millal viimane selline õnn meie köögis oli aga jah, nii see on. Ja  Isandale üks suur virtuaalne kummardus selle imelise liha eest!
Et see edukas jahisaak vääriliselt ka ära märgistada sai täna köögis kohe kaks imelist rooga ka valmistatud sest liha oli juba piisavalt laagerdunud.

I käik
Boeuf a la tartar, böff, pöff,  (heal lapsel ikka mitu nime). Seda küll siis põdrast :)

Ühele maiustajale arvestada 100g hakkliha põdra sisefileest. Tean küll, et tuleb kraapida noaga pikki kiud kuid täna oli selleks kiire ja julgen väita, et läbi hakklihamasina kaks korda aetud liha ei jäänud alla.

Lisandiks:
1tl punast sibulat
1tl marineeritud kurki
1tl peterselli
1 tl kapparit
Kõik eelnev hakkida peeneks.
Vajad veel ühte munakollast ja veidi ketšupit ning Worchesteri kastet.
Maitseks veskist soola ja pipart
Kõrvale röstitud saiaviil või kaks.






Liha segada koos munaga taldrikul ühtlaseks, maitsestada ning igale ampsule valida juurde erinev lisand. Loomulikult võib kõik ka kokku segada kuid tasub siiski ka eraldi maitseid proovida.
Kõht juba ümises mõnust :)

II käik
Õrnalt küpsetatud põdra sisefilee, kartuli-pastinaagi püree ja punase veini kastmega.

Kui esimene käik oli mõnusalt manustatud panin keema kastme jaoks demi glace kastmepõhja koos sama koguse punase veiniga. Ma arvan, et umbes 300ml mõlemat.
Maitseks 1spl soola, sama palju suhkrut ja kuivatatud ürte. Kui kaste oli juba madalal kuumusel paksuks podisenud (umbes 20 minutit) lisasin 1spl metsamarja moosi ning 1spl . Ja nii veel madalal tulel kuumutada 10 minutit kuni kaste on saavutanud vajaliku tiheduse. Tähtis on see, et segada tuleb kastet vispliga väga tihedalt.

Panin keema ka püree jaoks kartuli koos pastinaagiga ja sellega käib tegevus nagu ikka kartulipüreega.

Sel ajal kui kaste podiseb ja köögiviljad keevad pruunistasin põdrafilee neljast küljest kuumal pannil. Igale küljele umbes 3 minutit. Ning siis jahvatasin peale soola ning pipart, keerasin liha fooliumi ja küpsetasin ahjus (220 kraadi) veel 10 minutit. Järelküpsemine fooliumis (pärast ahjust välja võtmist) veel lisaks 10 minutit.

Kui kaste veel podises ja liha järelküpses fooliumis küpsetasin kirsstomati kobarad pannil kerges oliiviõlis, maitsestatud palsamikreemiga ja nii oligi kõik serveerimiseks valmis.




Peab ütlema, et liha oli nii mure ja võrratult pehme, et see ei tundunud eriti reaalne, arvestades kui suure loomaga tegemist on.  Ja kõik see kokku oli küll väärt seda mässamist tööpäeva õhtul oma pisikeses köögis.

Selline siis saigi tänane ood põdrale!
Peategelase pilt ka ikka siia, ikka koos sügava kummardusega!!!

Kommentaare ei ole: