23.4.17

Rieska ehk Lapi lameleib

Rieska on üle saja aasta pikkuse traditsiooniga õhuke,  kergitamata leib.
Rootsis on sarnast tüüpi leib tuntud tunnbrödina ning Norras hoopis lefse nime all.
Rieska valmistamisel on väga palju erinevaid võimalusi kuid üldjuhul valmistatakse seda, kas kartulist, odra- või kaerajahust. Rieskat on äärmiselt kerge valmistada kuna enamus ajast küpseb see ise ahjus.
Rieska sobib hästi nii toidu juurde ampsata kui ka eraldi seisvaks söögiks. Väga levinud on erinevad määrded, millega valmistatakse rieskarulle. Palju kasutatakse just lõhe- või põhjapõdralihaga määrdeid. Mina proovisin tuunikalaga ning ka see sobis rieska maitsega suurepäraselt.

Potti pistsin:
500g odrajahu
500g jahtunud kartuliputru
2 muna
1tl soola

Sega esmalt kõik koostisosad korralikult kokku.
Võta taignast umbes suure kanamuna suurune osa ja vajuta see lamedaks. Aseta pätsike küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vajuta veel õhemaks, suru sisse ka sõrmega väikesed vajutised. Küpseta 240 kraadi juures kuni 15 minutit. Ahjust välja võttes aseta saadud leivakesed rätiku alla.
Sellest kogusest sain 7 väikest, 12cm läbimõõduga rieskat.

Lisandiks segasin kokku ühe purgi tuunikala tomatis saja grammi sulatatud juustu ning ühe supilusika jagu majoneesiga. Pipart maitseks ja sai ikka hää küll!




Kommentaare ei ole: