26.8.12

Meie pere suur lemmik- lasagne al forno

Vähe on roogasid, mida kõik meie pereliikmed tõeliselt naudivad. Üks nendest on lasanje ja seda ikka klaasikalise täidisega.
Kuna reedel proovisime töö juures uusi tomatihoidiseid siis oli tarvis suuremas koguses tomatist toorainet ka ära tarvitada. Nii võtsingi ette lasanje valmistamise ja kuna selle üks põhikomponent on korralik bolognesekaste ja seega sain hulga tomatikonservi ka ära kasutada.
Kui juba bolognesekastme keetmine ette võtta siis tasub seda teha suuremas koguses kuna kaste säilib kaste mitu päeva külmikus ja samas saab seda ka edukalt sügavkülmutada. Kastet saab peale lasanje kasutada ka spagettide ja pennede juurde.

Vajalikud koostisosad umbes kuuele :
450g lasanjeplaate
150g mozzarellat
150g grana padanot

Bolognese kaste
4spl oliiviõli
2spl võid
1 sibul
1 porgand
1 selleri vars
1 küüslauguküüs
350g veise-, segu- või taist seahakkliha (soovitan seda ikka ise teha- siis tead, mis sisaldab)
1dl punast veini
2dl piima
400g purustatud tomateid
kuivatatud ürte
soola ja pipart

Bešamellkaste
6dl piima
100g võid
4spl jahu
valget pipart, muskaatpähklit ja soola

Lihakastme valmistamiseks ajasin liha, sibula ja porgandi hakklihamasinast läbi. Miks? Kuna siis ei pirtsuta lapsed porganditükkide osas :)
Pannil kuumutasin õli koos võiga ning pruunistasin selles liha - köögivilja segu. Sealhulgas ka hakitud selleri ning purustatud küüslaugu. Maitsestasin kergelt soola ja pipraga ning valasin peale veini. Keetsin kuni vedelik oli aurustunud. Seejärel lisasin piima ning keetsin ka selle kuni aurustumiseni.
Lõpuks segasin hulka tomatikonservi ja hautasin kastet ilma kaaneta potis madalal kuumusel, umbes 1,5 tundi. Vahepeal muidugi segasin. Kui kaste keedetud siis maitsta ning vajadusel maitsestada veel.

Bešamellkastme jaoks sulatasin või, kuhu lisasin jahu ja segasin vispliga veidi aega kergelt hautades. Nüüd valada juurde kuum piim ning segada vispliga ühtlaseks massiks. Maitsestada ja hautada umbes 4 minutit.

Nüüd on kõik lasanje jaoks valmis. Tuleb hakata vormi materjali panema. Minu väike vorm on selline kuhu mahub kolm lehte lasanjet ühte kihti ning kihte koos kastmega saab teha viis. Kui tahate teha suurt ahjuplaati siis peate arvestama umbes kolmekordse kogusega.

Vormi põhja panna veidi lihakastet, millele peale laduda plaadid. Vajadusel tuleb plaatidel murda nurki, et need korralikult kihiti jääksid. Nüüd peale taas veidi liha- ja valget kastet, et oleks korralikult kaetud. Raputa iga kihi vahele ka veidi riivitud juustusegu. Ja nii kuni vorm on täis. Kõige pealmise kihi panen mina alati ainult valge kastme ja juustu.
Küpsetama peab ahjus umbes 40 minutit. Ahju kuumuse panen alguses umbes 180 kraadi ja küpsetan allosas, et juust pealt kõrbema ei läheks. Lõpu osas olen veidi juurde kuumust keeranud kuni kahesajani ja vajadusel ka kõrgemale vormi tõstnud. Kuid seda peab igaüks ise jälgima kuna ahjud on väga erinevad.

Kuid nii see lasanje valmis ja olen üsna kindel, miks see lastele meeldib. Nimelt pärast Garfieldi filmi ilmekat õpetust lasanje valmistamisest ongi nad sellest sõltuvuses. Ning õnneks ei ole see üle läinud.

Kuid, kes saakski nii heast roast ära öelda.


Kastet sai seekord veidi palju pandud ja seetõttu oli lasanje veidi "vedel" kui ahjust tuli. Kuid selle vastu aitab kenasti veidi seista laskmine sest siis jahtuvad kastmed maha ja lasanjeplaadid tõmbavad vedelikku rohkem sisse. Seetõttu ongi lasanje minu jaoks suurepärane teise päeva roog.




Kommentaare ei ole: