22.8.12

Pardijaht algas ehk metspardihautis, punase veini kastme ja juustukartulitega

Kuna lõppenud nädalavahetus käis Isand (noore jahimehe mahitusel) pardijahil siis juhtuski see, et saadi kolm kaunist olevust ka esimesel päeval kätte.
Rinnafileed läksid kohe soola ja pipraga grillile kuid koivad jäid oma aega ootama ehk eilset.
Eile õhtul panin koivad hauduma ja täna sai ühe õite hõrgu roa. Ma ikka jumaldan liha, eriti kenasti valmistatud liha! No ja see on puhtalt boonuseks kui saab ulukiliha.
Seda ma pean ka ikka mainima, et kes tahab metspardiga maiustada siis tuleb arvestada kindlasti kaks koiba ühele persoonile kuna metsalind on ikka pisike. Kuid eduka jahilkäigu järgi tasub proovida kindlasti...

Vajalikud koostiosad pardihautiseks:
Kuus metspardi koiba
1 spl võid
1 spl head oliiviõli
umbes 3dl linnulihapuljongit (mina valmistasin selle fondist)
Meira ürdisegu
soola
pipart

Koivad pruunistada kuumas rasvas mõlemal poolt. Jahvata peale veidi soola ja pipart, sõrmeotsatäis kuivatatud ürte ning pane koos puljongiga hautama. Hauta madalal tulel vähemalt kaks tundi kuna metslinnuliha on ikka oluliselt vintskem. Eks nagu uluk ikka :)
Kui liha on juba kondi küljest lahti siis ongi valmis.

Punase veini kastme jaoks võtsin eelmisel päeval hautatud metspardi leeme (rasvas kuumutasin koivad ennem serveerimist läbi). Puljongit oli umbes 3dl, lisasin 2dl punaveini ning keetsin umbes 10 minutit. Siis lisasin kaks lusikatäit metsamarjakeedist (selle saab edukalt asendada ploomimahlaga). Keetsin veel umbes 5 minutit ja paksendasin Ruf kastmepaksendajaga.
Nüüd tuleb veel maitset proovida ning vajadusel seda soola ja pipraga parandada kuid ärge üle soolake.

Juustukartulid on juba tuntud roog minu sõpradele. Selleks läheb vaja viilutatud kartuleid, toorjuustu, porrulauku, head oliiviõli ning ikka soola ja pipart.
Ahjuvorm määrida kergelt õliga ning sinna sisse kihiti viilutatud kartulid, porrulauk ja juust. Kergelt peale jahvatada maitseained ja uued kihid kartulist, porrulaugust ning juustust.
Ahju küpsema umbes 40 minutiks, kuumus ca 200 kraadi (vajadusel vähendada 180-ni).

NIPP- juustukartulitega läheb rutem kui neid valmistada keedukartulitest; neid kartuleid saab edukalt valmistada grillil fooliumvormides.

Nii, et ühel päeval metspart valmis ja täna mässasin ainult lisanditega. Kuid kõik see tasus end ära kuna roog oli imeliselt hõrk :)





Kommentaare ei ole: