8.12.14

Kurgipurgid või purgikurgid

Kui mina alles laps olin (see oli enne ennemuistsel aal) siis vist poes ei olnudki müügil purgikurke ja kõik pidid neid ise tegema. Küll soolakurke või hapukurke ja loomulikult marineeritud kurke.
Täna poodi minnes on riiulitel umbes 100 erinevat kurki ilmselt saadaval. Mahedad, särtsakad, teravad, kodused või suupiste kurgid. Viilutatud pikuti või lõigatud sektoriteks, salatikuubikud või pohmelli raviks mõeldud "Hommikukurk"! Seega on valik nii suur, et võtab silme eest kirjuks. 
Kui tahad kindel olla, mida sööd siis tasub ikka ise teha. Eks see paras ettevõtmine taas ole kuid maal olles on hea hoidistamise tegeleda! See aasta võtsin ette hapukurkide ja Värska kurkide tegemise!

Värska kurgid (3 liitrit)

2kg väikeseid avamaa kurke
kaks peotäit mustsõstralehti
tillivarsi koos õisikutega
10cm mädarõikajuurt
10 küüslauguküünt
1spl suhkrut
1spl kanget äädikat
1spl soola
1,5-2l Värska vett

Kõigepealt tuleb kurgid külma veega pesta ja seejärel hoida umbes kaks-kolm tundi külmas vees. Selline teguviis aitab kurkidel krõmpsuks jääda.
Seejärel tuleb mustsõstralehed purgipõhja laduda ja sinna peale kurgid, till, puhastatud küüslauguküüned ja juppideks lõigatud mädarõikajuur. Kõige peale mustsõstraleht.
Sega kokku omavahel marinaad-Värska, sool, suhkur ja äädikas. Soola tuleb panna maitse järgi, pigem vähem kui rohkem! Vala marinaad purgis olevatele kurkidele peale, umbes 1cm purgiservast jääb ilma marinaadita.
Aseta purgid suuremasse potti, mille põhja on asetatud ajaleht. Täida pott veega, sellises koguses, et purgiserv on 1-2cm veest väljas. Kuumuta vesi peaaegu keemiseni ja hoia purke sellel temperatuuril maksimaalselt 10 minutit. Oleneb purgi suurusest kuid kindlasti välja võtta kui alumised kurgid hakkavad värvi muutma. Nii jäävad kurgid mõnusad krõmpsud! Kaaneta ja aseta tagurpidi rätikule. Lase kurkidel maha jahtuda ruumis, kus ei ole tuuletõmmet. Säilita jahedas kuni üks aasta!


Hapukurgid





Kommentaare ei ole: