25.3.12

Kartuliaasta hõrgutised

Kuuldavasti olla 2012 aasta tituleeritud kartuliaastaks.
Ilmselt seetõttu, et saak olla hea olnud kuid ega üks õige eestlane ühest korralikust kartuliroast ei ütle kunagi ära. Mina ise olen eluaeg olnud väga suur kartulisõber. Praekartul, kartulipudru, ahjukartul, kartulikotletid jne on kõik minu jaoks vägagi head road kui need korralikult teha. Ei ole midagi paremat kui esimese jõulupüha hommikul praadida eelmise päeva keedukartulid koos ahjupraest lõigatud lihaviiludega!
Kartuliga on küll see kurb lugu, et iga kartul ei ole hea kartul ja nii võib poest kartulit ostes minna ikka vägagi alt. Et seda vältida tarbime meie maal sugulaste kasvatatud kartulit. Loomulikult on meil olemas ka oma isiklik põllumees kuid tema kasvatatud kartul ei olnud väga hea ja nii saigi vahetada kasvatajat.

Aga hea küll pikk jutt.... Teate isegi- lähme nüüd asja kallale.

Kartulipudruvorm, metsaseente ja metssea hakklihaga.
Kuna hakkliha oli mul juba praetud ja seened sügavkülmast välja võetud sai täna ette võetud kartulivormi tegu. Sellega on küll veidi ettevalmistamist aga kui kõik juba vormis ja ahjus siis läheb ruttu.
Vaja läheb:
Eelnevalt valmistatud kartulipuder
Praetud metsseahakkliha
Võis praetud kuuseriisikad

Ahjuvormi läheb kõige alla praetud ja maitsestatud hakkliha, selle peale omakorda praetud seened ja katta kartulipudruga.
Hakklihakiht peaks olema nii paks, et katab korralikult ära vormipõhja, seeni võib panna nii palju nagu enesele meeldib- mina katan hakkliha seentega ära. Kes seeni väga ei armasta võib ka vähem panna. Kuid olen seda meelt, et seened on antud toidu juures väga olulised.
Kartulipudrukiht peab olem vähemalt sama paks kui eelnevat kaks kihti kokku. 

Ahjus küpseb vormiroog 225 kraadi juures umbes 30 minutit ehk seni kuni pealt on juba kaunilt pruunistunud. Ja ongi valmis!



Peale ahjust võtmist peab veidi jahtuma kuna kartulipudrul on oskus muutuda nii kuumaks, et seda kohe süüa ei saa.

Kõrvale sobib taas kõige paremini punapeedi- küüslaugusalat.  Igatahes maitses täna peale eilset sushisöömingut suurepäraselt!


NB loomulikult võib antud vormiroa valmistada ka tavaliselt seguhakklihast ja kasutada saab metsaseente asemel ka shampinjone.

Kommentaare ei ole: