24.2.13

Eriti rammus šokolaadikook karamelli ja soolaga

Kadi "viskas mulle kinda"  juba mõnda aega tagasi kui postitas minu FB seinale pildi uhkest koogist lausega, kas mina saaksin sellega hakkama.
Loomulikult ei andud siis enam süda rahu ja tuhnisin seni kuni leidsingi täpselt sama fotoga retsepti. Tegemist siis  Martha Stewarti koogiga.
Kook ise vajab veidi mässamist kuna koostsisosasid on ikka parasjagu. Omajagu tegemist oli ka esimesel korral seetõttu, et pidin retsepti koostiosasid muudkui teisendama sest kõik need pulgad ja tassid ajasid pea täitsa sassi :)
Kuid tehtud see sai, küll taas ikka muudetud kujul kui originaal on.

Kooki läks:
500g jahu
500g suhkrut
3dl kakaod
2tl söögisoodat
1tl küpsetuspulbrit
1tl vanillisuhkrut
1,5tl meresoola
4 muna
3,5dl hapupiima, petti või keefiri
1dl päevalilleõli

Karamelli jaoks:
550g suhkrut
0,5dl vahtrasiirupit
0,5dl sooja vett
1tl meresoola
5dl vahukoort
200g võid

Katteks kulub:
0,5dl kakaod
0,5dl vahukoort
1dl tuhksuhkrut
500g tumedat šokolaadi
200g võid

Koogipõhjaks sega kokku kõik kuivained ja lisa seejärel hapupiim, õli ja munad. Sega ühtlaseks taignaks. Jaga tainas nii mitmeks osaks kui palju soovid kihte küpsetada. Samuti võid küpsetada kolmes osas ja siis lõigata põhjad pooleks. Nii saab ise valida mitme kihilist kooki soovid teha.  Pane lahtikäiva koogivormi (22cm) põhja küpsetuspaber, määri koogivormi seinad võiga ning küpseta  põhi 180 kraadi juures umbes 35 minutit. Kontrolli puutikuga kooogipõhjade küpsust. Jahuta koogipõhjad restil.

Karamelliks keeda kokku suhkur, siirup ja vesi. Kuumuta umbes 15 minutit kuni suhkrusiirup on kuldpruun. Seejärel lisa vahukoor, sega kokku ja keeda madala kuumusel veel paar minutit. Lisa osade kaupa sulatatud või ning jahuta saadud segu maha.

Glasuuriks sega kokku tuhksuhkur, kakao ja vahukoor. Sulata vesivannil šokolaad, lisa kakaosegu. Kogu aeg segades sulata ka segussse või tükkide kaupa. Jahuta glasuuri vähemalt pool tundi ennem kasutamist.

Nüüd ehitada kook, pannes iga kihi vahele karamelli. Kata ka pealmine kiht karamelliga. Glasuuri juba veidi tahenenud šokolaadiseguga. Lase ennem serveerimist vähemalt tund aega külmas seista. Serveerimisel võib peale raputada soolahelbeid, Maldon sobib imehästi.


Head maiustamist maiasmokkadele!



Kommentaare ei ole: