12.2.13

Hõissa vastlad! Vastlakukkel värske, kohev...

Antud retsepti on ilmselt paljud küpsetajad juba teinud aga minul siis esmakordselt kasutusel. Ei miskit jalgratta leiutamist vaid kindel ja läbiproovitud tuhandete poolt. Pärit siis Nami-namist.

Kukkel ise:
5dl sooja piima (retseptis küll leige aga veidi soojem ajas taigna lausa puhevile)
50g pärmi
5spl suhkrut
2tl kardemoni
1tl soola
2oog võid (ikka päris võid)
2 muna
900g kõikse paremat nisujahu

Vastupidiselt uuele trendile mitte pärmi suhkruga vedeldada siis antud retsepti puhul tuleb seda nii siiski teha ja see töötab ikka endiselt hästi. Vedeldatud pärm segada sooja piimaga ning segada juurde pool jahust. Lase kerkida kuid ole valmis, umbes 30 minutiga on kogus juba kolmekordne.
Siis sega juurde lahti klopitud munad ja osade kaupa sulatatud või. Sega juurde ka sool ning kardemon ning ülejäänud jahukogus. Sõtku kuni tainas on läikiv ja sile ning kauss ja käed ei kleepu enam taignaga. Lase uuesti kerkida kuni kogus on vähemalt kahekordne, läheb umbes 30-40 minutit. Kergitamine siis ikka rätiku all ja soojas kohas.

Kerkinud taignast vooli kuklid. Lõika taignast umbes kanamuna suurused jupid ja vormi peopesaga kergelt jahusel laual kuklid. Kukkel peab jääma sile.
Lase paberiga kaetud ahjuplaadil kerkida vähemalt 20 minutit ennem küpsetamist.

Nüüd määri kerkinud kuklid pealt piimaga ja küpseta eelsoojendatud ahjus (220 kraadi) keskmisel kõrgusel vähemalt 15 minutit. Vajadusel pikenda aega kui kuklid liiga heledad jäävad. Jahuta kuklid rätiku all.

Jahtunud kuklitel lõika pealt 1/4 osa ära kaaneks ning kata alumine pool vahukoorega.
400 g vahukoore jaoks panin 5spl suhkrut ja 2tl vanillisuhkrut. Kaaned peale ja kaunistuseks veel raputada üle tuhksuhkruga. Kes soovib võib vahukoore alla peita veel ka enesele meeldivat moosi. Mina jätsin selle osa ära :)

Kommentaare ei ole: