25.2.12

Ettevaatust, pikk postitus- ikkagi EV 94!!!

No nii, nüüd on siis kõrge iga käes ja, et seda väärikalt tähistada koos "pingviinide paraadiga" sai ka mõned suupisted tehtud.
Kõik suupisted on pärit erinevate aastate EV presidendi vastuvõtu menüüdes. Sai selline tava kord ellu viidud ning nüüd saab erinevaid põnevaid toite teha iga aasta 24-l küünlakuu päeval!

Alustuseks valmistasin esimest korda Sibulamoosi ISE!
Vajalikud koostisosad:
200g punast sibulat
1 tähtaniis
100g suhkrut
100 ml punast veini (koju tasub rohkem muretseda kuna söögivalmistamise ajal kulub antud koostisosa ka enese tarbeks)

Tükeldasin sibula väikesteks kuubikuteks. Panin potti koos suhkru, punase veini ja tähtaniisiga. Nii armas nägi välja :)



Kuumutada keemiseni ja siis hautada madalal kuumusel umbes üks tund. Ehk seni kuni vedelik on enamus aurustunud.
Arvestage, et elamine on sel ajal täitunud mõnusate aroomidega ja seda otseses mõttes. Käi ja vea aga ninaga "Oh, kui hea"!

 Selline siis valminud peast. Sobib ideaalselt juustude, grillvorstide ja liha kõrvaseks.


Ja sibulamoosi abil valmis esimene üllatus Singirullid.

Vajalikud koostisosad:
4spl sibulamoosi
15 singiviilu (kasutasin seljakarbonaadist valmistatud sinki)
100g juustu
3spl majoneesi
1 küüsluaguküünekene
mõned oksad peterselli
ja 1/4 punast paprikat

Juust riivida kuna ise riivitud juust on hoopis parem kui ostetud riivjuust :D
Lisada purustatud küüslauk, hakitud petersell ja paprika. Segada kokku koos sibulamoosiga. Saadud täidisega tuleb täita singiviilud. Mina tegin seekord ka singiviilud ise kuna mul on kunagi ammu soetatud elektriline viilutaja- eks, ole väga vajalik asi köögis (korra aastas otsin kasutust, maksimaalselt kaks korda)?!!
Ühele viilule tuleks arvestada umbes suure kuhjaga teelusikatäis täidist, siis on piisav kogus ja rull on ikka rull mitte mõni laastukene. Rullid lõikasin serveerimiseks diagonaalselt kaheks sest tegemist on ju ikkagi suupistega.

Kuna ma tegin suurema koguse riivjuustu ja viilutasin ka sinki rohkem tegin lisaks ka klassikalisi singirulle. Nende õpetust ma kirja ei pane, kes soovib jätab info kommentaaridesse ja vajadusel lisan hiljem!




Teiseks mõnusaks suupisteks sai Heeringatarrend röstitud leival koos koorese kartulikreemiga!
Selle suupiste valmistamine oli päris palju aega ja suurt kannatust nõudev. Tehtud sai aga nikerdamist oli omajagu ning mitu korda tahtsin poti ja panni eemale heita! Ja see pingutus oli suurepärane, sest just see amps sai paljude lemmikuks (loe sai esimesena laualt otsa).
Suupiste koosneb kolmest osast ja seda saab antud kogusest umbes 12tk!

TARREND koosneb:
50g kergelt suitsuse maitsega heeringat
40g hapukoort
mõned oksad värsket tilli
5g zelatiini
soola ja musta pipart

Heeringas hakkida ikka üsna peeneks ja seejärel segada kokku hapukoore ja hakitud tilliga. Maitsesta ära. Seejärel sulata zelatiin vähese veega vesivannil, jahuta veidi maha ning segada heeringa-hapukoore segule.
Saadud segu tuleb panna väikestesse vormidesse (ise ostsin shokolaadipralinee omad) ja külmikusse kuni neljaks tunniks tarduma.

KOORENE KARTULIKREEM koosneb:
50g kartulit
50g sibulat
1 küüslauguküünekene
15g võid
1tl Meira ürdisegu
soola maitseks
100g vahukoort

Kartul hakkida pisikesteks kuubikuteks (umbes 1cm, mitte rohkem). Sibul ja küüslauk hakkida peeneks ja pruunistada võis. Lisada vahukoor ja ürdisegu ning kuumutada keemiseni. Siis lisada kartulitükid ning hautada väga madalal kuumusel kuni kartul pehme. Seejärel tuleb mass püreerida ja maitsestada.

Suupiste põhjaks on vaja leiba.
Mina kasutasin enda küpsetatud leiba ning seda kulus 3 viilu. leib lõigata ühesuurusteks tükkideks, mis sobivad vormiga, milles teed tarretised. Väikesed leivatükid röstisin ahjus umbes 200 kraadi juures, umbes 5 minutit. Et jääksid sellised mõnusad krõbedad.

Kui kartulikreem ja leib on jahtunud ning tarretis valmis saab suupiste kokku panna. Alla leib, peale kreem ning kõige krooniks tarretis!







Kolmandaks valisin oma lemmiku, mida pakkusin ka juba eelmine aasta. Ning selleks on Vürtsikilu suupiste marineeritud kartuli ja ahjus kuivatatud tomatiga. Võtab taas aega kuid tulemus on seda väärt!

Vajalikud koostisosad 10tk valmistamiseks:
3 keskmist kartulit
oliiviõli
paar oksa värsket tilli 
5 kirsstomatit
0,5tl Meira sidrunipipar
1tl Meira Vahemere ürdisegu
5 vürtsikilufileed

Kirsstomatid lõigata pooleks. Segada võikese koguse oliiviõliga, lisada sidrunipipar ning ürdisegu.
Laduda küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kuivata ahjus umbes neli tundi, 100 kraadi juures.



Kartulid keeta koorega. Väga täpne peab olema sellega, et ei tohi keeta liiga pehmeks kuna siis suupiste laguneb lihtsalt kätte ära.
Veel soojad keedetud kartulid koorida ja lõigata umbes 1cm kõrgused kettad. Kettad marineerida oliiviõli ja sidrunipipra ning hakitud tilliga. Piisab kui maitsestub külmikus paar tundi.

Kartuliviiludele asetada ahjus kuivatatud tomat, millele omakorda läheb suupistetikuga külge rulli keeratud pool vürtsikilufileest.






Lihtsalt suurepärane oli!

Nii me siis tähistasime tähtsat päeva koos sõpradega, tervitusnapsuks oli juba klassika- Eesti trikoloori shot.

Tuleb välja kord hästi, teine kord mitte nii hästi! Aga kkagi ise tehtud koos mõnusate inimestega ja see ongi ju kõige tähtsam! Või mis?

2 kommentaari:

Kadri ütles ...

Hämmastav menüü!!! Aga eks oli põhjust ka pidutsemiseks, ikkagi tähtis päev :)

Ritsikas ütles ...

Tänan Kadri! See on tõesti nii oluline päev, et tuleb eristuda muudest pidupäevadest :)