9.2.12

Spanakopita ehk Kreeka talvises Eestis.

Eile oli mul suurepärane võimalus valmistada klassikalist Kreeka pirukat kuna hea töökaaslane andis näidise ja seetõttu ei pidanud ise taskut kergendama. Kõik muu vajalik oli kodus olemas, kaasa arvatud taas üks Soomest soetatud kokaraamat - sel korral Kreeka teemaline.
Pildilt näeb kokaraamatu spanakopita välja selline:



Vajalikud koostisosad:
300 g filotainast
500g fetajuustu kuid mina kasutan fetalaadset, mida ise maale toome
250g külmutatud spinatit
1 suurem sibul
3 muna
100g võid
sool, pipar ja Meira ürdisegu

Pean ausalt tunnistama, et pole kunagi ise filotainast näppinud kuid sain hakkama küll :)
Filotaigna puhul on nipp selles, et tainas tuleb katta kogu aeg niiske rätikuga sest muidu hakkab rebenema. Mul see ka paaril lehel juhtus kuna käed polnud nii nobedad nagu arvasin. Kuid  polnud hullu!

Alustasin esmalt täidise ettevalmistamisega. Kuumale pannile oliiviõli (jätsin koostisosade alt välja kuid seda läheb vaja peaaegu iga toidu valmistamisel), kuumutasin hakitud sibula klaasjaks, juurde külmutatud spinat ja kuumutasin läbi kuni spinat kuum. Maitsestada soola, pipra ning ürtidega.
Munad lõin lahti, segasin juustuga ning jahtunud spinatiseguga. Tasub proovida, kuidas maitse on ja vajadusel midagi juurde lisada- tavaliselt pipart.

Seejärel sulatasin või, millega määrisin ahjuvormi, kuhu asetasin esimese lehe taignast. Taignaleht jälle võiga kokku ja nii umbes 5-6 kihti. Ahjuvormiks sobib sellele kogusele tavaline ahjuplaat. Mina tegin küll kaks väiksemat.

Laotud taignalehtede peale täidis ja uuesti lehed, ikka umbes 6 kihti. Kõikide kihtide vahele pintsliga (mul on selline lai, umbes 5cm, silikoonpintsel kuna pisikesega pole siin midagi teha) sulavõid ja kõige peale ka.

Tegin pealmisele taignakihile veel kerged sisselõiked ning siis pirukas eelkuumutatud (190 kraadi) ahju. Alguses 40 minutiks nagu retsept ütles kuid pikendasin küpsetusaega ühe tunnini.

Ja selline siis saigi!


Maitses imeline nii värskelt ahjust saabununa koos valge veiniga ning ka täna külmalt oli vägagi mõnus. Proovige ise järgi kui ei usu :)

 NB kuna pole Kreekas käinud siis ei oska kahjuks kohaliku tootega võrrelda!

1 kommentaar:

N30 ütles ...

Mina kasutasin või asemel õli, filotainast panin terve paki, spinatit oli ka rohkem, aga väga hea tuli. Nõuti lisa :) Olin kolm aastat oodanud ja sain nüüd filoga käe valgeks, seda retsepti teen kindlasti veel!