29.4.12

Hõrgutav küülikumaks

Kuna tore koostööpartner tõi näidised pardi- ja küülikumaksast siis on mul harukordne võimalus taas, miskit uut teha. Vaagisin kaua kumma esimesena ette võtan kuid küülik oli eksootilisem. Tavaliselt ma eriti jänest ei soovi kuna minu jaoks on see nagu "kassi" söömine kuid maksaga hakkasid kohe köögiluulud toimima. Pikalt sai mõelda, mida teha- grill või praetud maks? Kuid viimaks jäin ikka praadimise juurde kuna just üks tore blogija andis hea idee. Seega võtsin ette küülikumaksa flambeerimise :) ja seda kõike sain teha puupliidil!

Vajaminevad koostisosad:
500g küülikumaksa
100g võid
soola
musta pipart
konjakit

10 kartulit
1 punane sibul
100g toorsuitsu peekonit

Alustasin siis ikka kartulite keetmisega ja kindlasti on mõistlik seda teha koorega kuna siis on ikka see õige maitse. Keedetud kartulid jahutasin, koorisin ja lõikasin viiludeks. Kuumale pannile viilutatud peekon, hakitud sibul. Kõik kergelt praadida ning siis lisada kartul. Kõik kaunilt pruuniks.

Ja siis maksa juurde. Tegin iga maksa umbes neljaks. Mõned kiud olid ka ikka sees ja need lõikasin ära. Sulatasin pannil või ja pruunistasin maksa kahes osas ära. maitseks soola ja musta pipart. Kui kõik pruunistatud siis  flambeerisin ( nii peen sõna) ühe dl konjakiga. Vot see oli alles kogemus kuna pole seda ise varem teinud :) Õnneks sain veidi ka pildile!

 Ja nüüd jäigi ainult üle see mõnus roog ka ära mekkida. Oi kui hea oli!



Mul on kuri kahtlus, et varsti leidub riiulil üks uus kokaraamat kuna algne idee on pärit sellest!

1 kommentaar:

Voisula ütles ...

Tore kui sulle meeldis! Minule meeldis ka väga. Sina valmistasid maksa puupliidil ja leegitasid (otse tôlge soome keelest). Imetore! See andis kindlasti veel omad nüansid toidule. Tapas- raamatus on niiiiii palju häid retsepte, et see investeering tasub ennast mitmekordselt ära. Mind vôlus hispaaniapärane toidu tegemine,ühes retseptis käsitletakse/valmistatakse iga toorainet eraldi ja lôpuks segatakse kôik kokku pannile. Milline kihiline maitsete pommitus!!! Kuigi raamatu kirjutajad ütlevad, et toidutegemine peab olema lihtne, siis minu arust eriti lihtsalt ja kiiresti nende tapas't ei tule, aga lôpptulemus on tööd väärt. Loodetavasti saad raamatu.