1.4.12

Metssea maksapasteet

Nii paar nädalat tagasi saabus meie sügavkülma üks metssea maks. Nägi väga hea välja ja sellises parajas suuruses oli ka teine. Saigi siis see sulama võetud, et teha üks korralik maksapasteet. Mitte korralikest ja veidi korralikemast pasteetidest saate lugeda siin :)
Vist on mõistlik leppida kokku, et kui ma räägin pasteedist siis pean ikka silmas korraliku koostisega ning  hea maitsega toodet. Pasteedi põhikomponent on mõne looma/linnu maks ja veidi seapeekonit. Loomulikult tehakse ka lihapasteete kuid see pole enam see õige!

Pasteediga on minul väga pikaajaline suhe. Pasteet oli minu lapsepõlvekodus alati igal pidulaual ning tehti seda veel mõned korrad aastas ka ilma suurema põhjuseta. Lihtsalt toit ja hea leivakate.
Ma olen eluaeg pasteeti armastanud ja kui päris aus olla siis hakkasin seda ka valmistama ikkagi üsna varakult. Kuidagi läks nii, et selle töö sain varakult juba enda teha. Mitte, et mul selle vastu midagi oleks olnud, hoopis vastupidi!

Pasteediteo juures on alati see probleem, et seda saab liiga suur kogus. Selle vastu aitab pasteedi külmutamine ning sõpradele jagamine. Kavatsen neid mõlemaid lahendusi ka see kord kasutada. Aga lähme nüüd pasteedi tegemise juurde tagasi.

Vajalikud koostisosad
1 kg metssea maksa (leotamiseks piima)
250g seapeekonit
1 keskmine sibul
1 porgand
Maitsestamiseks sool, pipart
1tl konjakit
100g võid

Maksa leotada vähemalt üks tund piimas. See teeb maitse pehmemaks.
Seejärel pruunistada  peekonitükid, maks, neljaks lõigatud sibul ning tükeldatud porgand. Soovitan pruunistada esmalt peekon koos sibula ja porgandiga ning viimasena maks peekonirasvas.
Kõik pruunistatud tükid potti, kuhu ka umbes 1tl pipart ja 1spl soola. Peale keedetud kuum vesi ning madalal kuumusel hautada umbes kaks tundi.
Kui liha ja maks on pehmed siis ajada need läbi hakklihamasina.
Leem kurnata ning panna pasteedisegule selline kogus, et mass jääb parasjagu paks. Pigem veidi vedelam kuna tahenedes läheb taas mass paksemaks. Lisada ka konjak ja või ning saumikseriga lasta ühtlaseks massiks. Vajadusel maitsestada ja korraks läbi kuumutada.
Nüüd pasteet valitud vormidesse ning jätta jahtuma. Selleks läheb vähemalt 4-5 tundi kuid aeg on näidanud, et hommikul on eelmisel õhtul valmistatud pasteet väga hea. Nii leivaga kui saiaga :)


NB Pasteet säilib külmikus umbes üks nädal. Sügavkülmas isegi mitu kuud. Enne kasutamist tuleb ainult tavakülmikus lasta üles sulada.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Millal või käiku läheb? Peekonit praadides? Peekon ilma kamarata ma eeldan?