15.4.12

Vol.2 leivategu

Kuna minuga juhtus see kehv lugu, et pärast sügavkülmutamist ei saanud juuretist taas tööle siis võtsin ette ise juuretise tegu. Ostsin Eesti parimast keldripoest (Kaubamaja oma, noh) Hiiumaa käsitöö leiva, mille kolm viilu panin keefiriga käärima. Panin saadud segu purki, kaane alla ja radiaatori peale seisma umbes 24 tunniks. Siis alustasin leivategu nagu eelmisel korral. Kahjuks ei tulnud esimene juuretis nii hää ja leib jäi seest nätske. Kuid see ei seganud samast taignast uut juuretist võtta ning see toimis.

Segasin kokku juuretise alloleva materjaliga eile lõuna ajal.
7,5 dl mineraalvett
2,5 dl õunamahla
1 dl leivasiirupit
2 spl linnasejahu
u 500 g rukkijahu
See kääris umbes 18 tundi soojas radiaatori kõrval kuid sellist väga suurt vahtu peale ei tulnud.

Täna segasin juurde jahu ja umbes 250ml mullivett, et oleks lusikaga segatav ning panin taigna vormidesse. Vormid kergitasin täna ahjus umbes 40 kraadi juures umbes 4 tundi ja siis küpsema.
Küpsemise ajas viisin sisse uuenduse. 200 kraadi juures 70 minutit. Ahju ust ei avanud kordagi. Seda lugesin koduleiva tegija lehelt koduleivad.ee.

Ja minu leivad tulid suurepärased välja :)))

Igatahes sain oma õppetunni kätte ja enam juuretist sügavkülmutama ei hakka kuigi soovitatakse ning ilmselt tasub ikkagi vahepeal juuretist ka turgutada. Turgutamine käibki siis nii, et segad leivateo esimese segu kokku kuid teist osa jahu ja vedelikku ei lisa. Võtad vaid osa segust juuretiseks ning ülejäänud viskad ära. Nii maandab veidi riski kui ei jõua iga kahe nädala tagant küpsetada :)

Jätku leiba!

1 kommentaar:

Laura ütles ...

Hei! Piisab ka sellest kui lisad juuretisele samas koguses jahu ja vett(süüa!!) ja lased soojas neil bakteritel ja pärmidel seal toimetada ja siis paned külmkappi tagasi, siis ei pea midagi ära viskama:)