21.4.13

Merehõnguline laupäevane õhtusöök, lõpetuseks kodune karamellijäätis

Laupäev on selleks hea päev, et ette võtta korralik õhtusöögi valmistamine. Korralik selles mõttes, et taldrikutel saabus lauda lausa viis käiku ja kõik soolased road olid miskit pidi seotud merega.
Ettevõtmine oli päris suur kuid kõik sujus ja nii ma need road lauale kandsin. Sööjad vaid nurrusid mõnust!

Skumbriakreem mustal leival 
1 kuumsuitsu skumbria
200g kodujuustu
2 muna
2spl hapukoort
2spl majoneesi
valget pipart
10 viilu leiba

Skumbria tuleb esmalt puhastada ja munad ära keeta.
Seejärel kõik koostisosad köögikombainis purustada. Maitsestada valge pipraga. Leivast lõigata sobiva suurusega ruudud (ühest viilust neli) ja peale pigistada läbi kondiitrikoti kalakreem.
Võib veidi varem ette valmistada ja kogusest peaks piisama umbes kuuele inimesele.



Tšillised krevetid rukkola ja avokaadoga (kolmele)
6tk tooreid hiidkrevette 
1spl võid
4spl magusat tšilli kastet
1 avokaado
12 kirsstomatit
3 peotäit rukkolat
musta pipart

Sulata või pannil ja küpseta krevette seni kuni need muutuvad punaseks. Krevette ei pea eelnevalt sulatama vaid võib otse sügavkülmutatult pannile visata. Sega juurde tšillikaste ning serveeri salatiga, mille peale jahvata värskelt musta pipart.



Tomatine vürtsikas kalasupp lõhest (kuuele)
1 lõhest supikogu
2 kaffirlaimi lehte
1tl tšillihelbeid
800g purustatud tomateid
1 porgand
1 kartul
10cm porrulauku
soola, pipart. suhkrut, tilli

Pane supikogu külma veega keema.  Vett peab olema nii palju, et katab kala ära. Lisa keetmise alguses ka kaffirlaimi lehed, tšillihelbed, 1spl soola. Korja vajadusel vaht ja keeda kala umbes 5 minutit. Kurna leem ja lase kalal veidi jahtuda ennem puhastamist.
Keeduvette lisa tükeldatud kartul, porgand, porrulauk ja purustatud tomat. Keeda keskmisel kuumusel kuni köögiviljad on pehmed. Seejärel püreesta segu ning vajadusel maitsesta veel soola, suhkru ja pipraga. Raputa peale veidi hakitud tilli.

NB olen sarnast suppi ka juba varasemalt bloginud kuid ega topelt ei kärise ja väikesed erinevused on ka olemas :)



Valge kala sidruni-või kastmega ning metsaseenega ahjukartulitega (kolmele)
6 keskmist kartulit
300g metsaseeni (võib kasutada ka šampinjone)
1 sibul
oliiviõli, soola

Tükelda kartulid umbes 2cm kuubikuteks, lisa hakitud seened ja sibul. Jahvata peale soola ning umbes 2spl oliiviõli. Sega kokku ning küpseta ahjus (200 kraadi) kuni kartulid on pehmed ja pealt kuldpruunid. Küpsemise vahepeal võib ka paar korda kartuleid segada.

Kastmeks vajad:
4spl valget veini
4 spl heledat palsamiäädikat
1 šalottsibul
200ml kohvikoort
1tl kastmepaksendajat
2spl sidrunimahla
50g võid
soola, suhkrut, valget pipart

Lase kastrulis keema hakitud sibul veini ja äädikaga. Keeda umbes 5 minutit. Sega juurde koor ning kastmepaksendaja ja lase uuesti keema. Kurna läbi sõela ning lisa tükeldatud või. Kuumuta madalal kuumusel kuni või on sulanud. Lisa ka sidrunimahl ning maitsesta soola, suhkru ja valge pipraga.

Kala jaoks läheb:
1 suurem pangasiuse filee
1spl võid
veidi soola ja pipart

Küpseta soola ja pipraga kokku määritud kala umbes 10 minutit ahjus (200 kraadi). Ennem serveerimist pruunista kuumal pannis võis kergelt mõlemad küljed.

Serveerimiseks praadida samal pannil ka pooleks lõigatud tomatid ning asetada rukkolapadjale. Peale värskelt jahvatatud pipar.


Kodune karamellijäätis (kuuele)
170g suhkrut
400ml piima
250ml kohvikoort
4 munakollast

Sulata pannil või kastrulis ettevaatlikult suhkur. Kuumuta suhkrusiirupit tumedamaks ja lisa ettevaatlikult soe piim. Samal ajal peab kogu aeg segama kuna suhkur võib hanguda. Lisa ka koor ning kuumuta segu madalal kuumusel kuni keemiseni.
Vahusta munakollased tugevaks vahuks ning hakka karamellisegu lusika kaupa juurde lisama, samal ajal kogu aeg vahustades. Kui kõik on kokku vahustatud kuumuta segu kuni paksenemiseni ning seejärel jahutada.
Kui segu on jahtunud pane jäätisemasinasse valmima.

Kui masinat pole tuleb panna segu sügavkülma ning iga poole tunni tagant mikseriga läbi vahustada. Nii umbes kolm korda ning siis külmutatd soovitud paksuse saavutamiseni.

See jäätis on nii võrratult hea. Sobib eraldi kui ka moosiga serveerimiseks. Samuti peaks maitse haakuma banaaniga!





Kommentaare ei ole: