17.3.12

Daimi kook rokib täiega :)

Kuigi ma annan kogu aeg mõista, kuidas ma eriti magusaid kooke ei armasta siis pean siinkohal tunnistama, et Almondy Daimikook on mu suur lemmik.
Kuna neljapäeval sai taas Soomes koostööpartneri juures oldud siis loomulikult ostsin ka ühe väikese koogi sealt kaasa. Küll see maitses hea ;)


Aga algusest:
Olen otsinud interneti avarustest juba pikka aega retsepti, et saavutada sama maitse kuna antud kook on vägagi kõrge hinnaga ning samuti ei ole seda Eestis saada. Mingi hetk küll Stockmann müüs seda aga tänase päeva seisuga vist enam mitte.

Olen teinud kahte erinevat kuid maitse pole see. Kõik on küll head olnud aga see pole ikka see õige. Eile õhtul poekooki süües nuputasime, mis kreem see võiks seal vahel olla. Rebeka pakkus kuumutatud kondenspiima ja veidi isegi on selle moodi aga kui lugeda koostisosasid on kindlam valik vaniljekreem. Täna tuuseldasin taas mööda netti ning midagi sarnast leidsin ka. Loomulikult tuunisin ümber!

Vajalikud koostisosad:
Kook
2 muna
2 dl suhkrut
1dl sulatatud Eve margariini
50g mandlilaaste (jahvatada peeneks)
2,5 dl nisujahu
1spl kakaod
1,5 tl küpsetuspulbrit
3/4 dl piima
toasooja margariini vormi määrimiseks
jahu vormi üle puistamiseks

Kreem
1 kott vaniljekreemipulbrit
3 dl piima
1 väike Daim ära purustada

Glasuur
200g Karl Fazeri sinist shokolaadi
3 väikest Daimi ära purustada
1 dl vahukoort


Esmalt tuleb munad vahustada suhkruga üsna tugevaks vahuks. Siis lisa, samal ajal segades, sulatatud margariin. Kuivained omavahel kokku segada ja lisada munavahule koos piimaga. Kergelt segada.
Saadud taigen valada 22 cm läbimõõduga küpsetusvormi. Küpsetusvorm peaks olema lahtikäiv. Põhja panin küpsetuspaberi ja seinad määrisin margariiniga ning katsin jahuga. Üleliigne jahu tuleb vormist välja koputada.
Kook küpseb ahjus 200 kraadi juures umbes 25 minutit. Kook oli alumisel kõrgusel, et pealt ära ei kõrbeks. Muidugi võib katta ka pealt küpsetuspaberiga. Küpsenud kook jahutada maha, hoides seda ahjus umbes 15 minutit lahtise uksega. Siis võtta välja ja lõigata kaheks. Mina jahutasin nii, et panin tükid küpsetuspaberile ja ahjurestile. Siis pääaseb ka alt õhk ligi ja jahtub kiiremini.


Nüüd tuleb valmistada vaniljekreem ja see on imelihtne. Vala vahustamisenõusse 3dl piima ning lisa sinna üks pakk RUF-i vanillikreemipulbrit. Vahusta umbes 3 minutit ja lase veidi taheneda. Purusta üks väike Daim.
Kata alumine koogipool poole vanillikreemiga ning raputa peale Daimipuru.


Peale teine koogipool ning taas õhuke kiht vanillikreemi.


Nüüd kook külma kuni valmistad glasuuri, millega kook katta :)
Shokolaadi sulatamist teen veevannil kuna liiga palju kordi on otse pliidil nässu läinud. See on ka põhjus, miks kasutan Fazeri shokolaadi:) Kalevi omaga olen alt läinud mitmeid kordi ja enam ei katseta vaid lähen kindla peale.
Ehk siis kaussi, mis on vesivannil, tükeldan Fazeri sinise shokolaadi ja lisan ka vahukoore ning siis pidevalt segades sulatan shokolaadi, mis seguneb kaunilt koorega.

Saadud segu jahutan maha, et see ei oleks nii voolav ning siis katan koogi. Peale puistan jahvatatud Daimipuru.


Nüüd kook külma uut päeva ootama!
Ja selline siis saigi!


Pean küll kurbusega nentima, et ei ole poekoogi moodi maitse aga siiski iga maiasmoka unistus :)

Metssealiha + punane vein + ahi = imeline maitsekooslus :)

Sai taas metssealihaga möllatud!
Ennem seda nuhkisin veidi jahimeeste foorumis ringi, et vaadata mida põnevat seal välja pakutakse! Oh, te ei kujuta ette! Paistab, et seal olevad mehed on tõeliselt head kokad kui teemaks on uluk :)
Midagi üks ühele maha ei kopinud aga mõtteid sain küll. Seekord proovin siis miskit magus-vürtsikat ja veidi idamaise hõnguga.

Vajalikud koostiosad:
käntsakas metssealiha (no umbes 1kg)
1 sibul
1 küüslauguküüs
1spl hakitud ingverit
1spl Meira konjakisinepit
2spl  sojakastet
1spl palsamikreemi
1spl Santa Maria köömne pipra maitseainesegu
200ml punast veini
4spl viinamarjaseemneõli

Laugulised hakkida peeneks, liha puhastada ja lõigata umbes 5*2cm tükid. Ikka sellised suuremad sest siis jäävad mahlasemad.
Lihatükid pruunistada kuumas õlis, samuti hakitud sibul ja küüslauk koos ingveriga. Mina teen seda eraldi ja pärast panen liha laugulistega kokku. Jahvatada peale SM maitseainesegu, umbes 2tl.
Segada kokku sinep, sojakaste ja vein ning valada lihale peale. Keeta umbes kaks minutit kuni enamus alkoholi on aurustunud. Vajadusel lisada keedetud vett, et liha oleks korralikult vedelikuga kaetud. Ja ahju hauduma kuumusele 200 kraadi juurde umbes kolmeks tunniks. Hautan kaanega, mis on veidi praokil, et vedelikku saaks ikka ära ka muliseda.

Kõrvale bataadi-kartulipüree ning taas kord minu lemmik punane kapsas :)


Ja klaasis Piccini Memoro! Head isu!!!

8.3.12

Sünnipäev on tore päev sest siis saab kostitada...

Vot nii ongi, et olen see õnnetu, kes peab sünnipäeva jagama Rahvusvahelise Naistepäevaga! Mõnes mõttes tore ja kõik imestavad, kuidas nii aga vahest viskab ära küll ;) Sünnipäev võiks küll olla eraldi mõnest muust tähtpäevast kuid see selleks.

Nagu ikka tuleb ju sünnipäeva puhul kostitada ka oma armsaid töökaaslasi ja egas sel aastalgi teistmoodi ei saanud. Ma juba kujutan ette mõne töökaaslase (ja ülemuse) nägu kui ma oma sünnipäeval mitte ühtegi oma tehtud rooga ei pakuks ;) Ja ega ei saa ju latti madalamale ka sel aastal lasta.

Pakkumises kaks rooga- ikka soolane ja magusat ka! Ja, see on õige, et ega siin blogis seda viimast tihti ei näe ;)
No ei ole suurem asi magusasõber lihtsalt, õigemini olen küll kuid need on väga kindlad asjad, mis meeldivad. Nagu mõrushokolaad ja see ka üks kindel (Rausch Amacado).
Ehk õigem on öelda, et koogisõber ma ei ole!

Täna menüüs- Vabariigi aastapäeval sõber Juta pakutud toorjuustukook kondenspiimaga ja minu traditsiooniline võileivatort tuunikalaga!

Alustame soolasega- TUUNIKALAGA PIDULIK VÕILEIVATORT

Vajalikud koostisosad:
3 pakki suurt röstsaia (umbes pool pakki jääb alles)
Mina kasutan Leiburi Kuldset, see ei jää nätske

I kreem on muna-juustukreem:
4 riivitud keedemuna (mida kollasem seda parem)
100g hakitud makrat
200g riivjuustu
100g Lehtsala majoneesi
250g Alma hapukoort
1 Merevaik
soola

II kreem on tuunikalakreem:
1 Eldorado tuunikala tomatis
1 Eldorado tuunikalatükid vees- vesi kurnata
100g Lehtsala majoneesi
250g Alma hapukoort
1 Merevaik
sidrunipipart
soola
hakitud tilli

Kaunistamiseks punast paprikat, värsket kurki ja krevette. Viimase asemel võib kasutada ka keedetud ning hakitud muna.

Esmalt tuleb saial eemaldada koorikud. Selleks on hea kasutada korralikult teritatud nuga siis on lihtne ja ei riku saiaviilusid ära.
Saia peab arvestama nii palju, et võileivatort koosneb neljast saiakihist. Minu kandikule mahtus 4*2,5 saiaviilu. Ja sellest jagus kontoritäiele rahvale suupisteks :)

Siis tuleb kokku segada kreemid.Valmista ühte kaussi muna-juustukreem. Ja teise nõusse tuunikalakreem.  Tuunikalakreem jääb üsna vedel, selle peale ei tasu ehmatada!

Seejärel tuleb kreemid määrida saiakihtide vahele.
Esimene kiht on alati tuunikalakreem kuna tordi pealmiseks kihiks on muna-juustukreem.
Pool tuunikalakreemist laiali ajada ning siis katta taas saiaviiludega.
Kolmandik muna-juustukreemist läheb teiseks kreemikihiks.


Katta taas saiaga ning uuesti tuunikalakreem. Viimane kiht saiviile ja pealt ning külgedelt katta muna-juustukreemiga.

Pane tort külmkappi vähemalt neljaks tunniks, mina lasen alati seista üleöö. Kui vajad kiiremini torti siis tasub saiaviilud niisutada piimaga ;)
Ennem lauale andmist kaunistan hakitud paprika, kurgi ja krevettidega. Seekord olid tiigerkrevetid! Mmmmmmm...


Magusaks KONDENSPIIMAGA TOORJUUSTUKOOK

Vajalikud koostisosad:
2 pakki Selga kondenspiimaga küpsiseid
200g sulavõid

1,5kg Maag toorjuustu
9 muna
800g kondenspiima

Serveerimiseks maasika toormoosi.

Jah kogused on suured kuid ka kooki oli terve ahjuplaaditäis kuna kontoritäis rahvas oli ootusärevuses- ma loodan :)

Segada kokku sulatatud või ja purustatud küpsised. Mina purustasin köögikombainiga, et ikka väga peen puru saaks. Saadud massiga katsin ahjuplaadi, millel oli juba ka küpsetuspaber peal. Vajutasin küpsisepuru kinni.


NIPP Küpsetuspaber teha ennem kasutamist märjaks sest siis võtab sellise kuju nagu sina tahad!

Täiteks segasin kokku mikseriga toasooja toorjuustu lisades ükshaaval munad ja kõige lõpuks kondenspiima.
Oh, kuidas Rebeka imestas, et nii suur kondenspiim (ikkagi kilone purk) aga selles on ju tal õigus, et tavakaupluses taolist purki ei näe :)

Saadud segu valasin koogipõhjale.

Ja nüüd ahju umbes 70 minutiks. Ahju kuumus 160 kraadi.
Pärast küpsemiseaega lase lahtise uksega ahjus jahtuda toatemperatuurini, see järel panna külmikusse. Hommikuks taas maitse ja õite magus suutäis olemas. Serveeri toormoosiga kuna see annab hapusust juurde kuid õiged maiasmokad pistavad ka ilma moosita selle koogi nahka :)




Vot selline saigi siis see maitsev osa, millega töökaaslasi kostitasin.

Mis mulle pakuti? Parti - aga see on hoopis teine jutt!

Kaunist Naistepäeva kõigile :)