23.9.13

Veinine küülik koos sinepise kartulipüree ja koorekastmega

Kõik need, kes on küüliku suhtes skeptilised- ühinege ja proovige järgi! Uskuge mind, see mõnus kooslus ei jäta kedagi külmaks. Lõpuks tahaks ka taldriku puhtaks limpsida :D

Potti pistsin:
2 küülikukoiba
1/2 dl valge veini äädikat
1/2 dl oliiviõli
2spl Vahemere ürdisegu
1spl rose pipart
1 küüslauguküüs
meresoola
1/2 pudelit kerget valget veini
100ml vahukoort
veidi võid pruunistamiseks

Küülikukoivad lõikasin kolmeks. Purustasin uhmris rosepipra, teelusikatäie meresoola, küüslaugu ja ürdisegu. Segasin juurde oliiviõli ja äädika. Mätsisin küüliku seguga kokku ja lasin umbes tunnike seista.

Enne küpsetamist tuleb noaga küüliku tükkidelt maitseained maha lükata ja seejärel pruunistada kuumas võis. Aseta liha ahjupotti ja vala peale ka marinaadisegu, milles liha varem maitsestus. Lisa juurde vein ning küpseta kaanega ahjupotis 170 kraadi juures 1,5 tundi. Tõsta lihatükid mõnele ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit. Sellel ajal valmista kaste.
Kaste valmistamiseks kurna leem, milles küülik küpses. Lisa sellele vahukoor ja kuumuta keemiseni. Vajadusel maitsesta.

Lisandiks valmistasin sinepise kartulipüree.
Selleks tuleb keeta umbes pool kilo kartuleid soolaga maitsestatud vees. Kui kartulid on juba päris pehmeks keenud siis tuleb need tampida puruks. Lisada umbes 50g võid ja 1tl teralist sinepit. Vahustada koos sooja piimaga. Piima tuleb lisada täpselt nii palju kuni saavutad sellise paksusega püree nagu just enesele meelepärane on.

See on tõeliselt maitsev roog!




29.7.13

Mesine kitsepiimajuust koos röstitud peediga salatipadjal

Üks klassikaline salat, mida on imelihtne valmistada kuid maitse on võrratu kui oled kitsepiimajuustu sõber.

Kahele läks taldrikule:
2 viilu suure läbimõõduga kitsejuustu (umbes 1,5cm *8cm)
2tl mett
2spl röstitud sibulat
2 keskmist keedupeeti
1 suurem pirn
2 peotäit rukkolat
soola ja pipart veskist
oliiviõli ja palsamikreemi maitsestamiseks

Viiluta peedid õhukesteks (0,5cm) viiludeks. Aseta ahjuplaadil olevale, oliiviõliga määritud, küpsetuspaberile. Pintselda peediviilud kergelt oliiviõli ja palsamikreemiga.
Aseta küpsetuspaberile ka kitsepiimajuustu viilud, määri oliiviõliga ning meega.
Küpseta ahjus 200° juures kuni juust on servadest kergelt pruun, aseta peale sibul ning hoia veel mõned minutid ahjus.
Serveerimisel aseta taldrikule peotäis salatilehti, millele viilutada pirniviilud. Pirnide peale sättida ringiratast peediviilud ning kõige peale juust.
Jahvata peale veidi soola ja pipart ning soovi korral ka veidi oliiviõli. Söö kohe!

 


24.7.13

Seeneralliks valmis ehk sügisene seenepirukas

Et olla uueks hooajaks valmis tuleb sügavkülmas üks tõsine puhastustöö teha ja nii hakkaski silma kuuseriisikate karp, mis olid omas mahlas eelmine sügis sinna pandud. Asi selge ja pirukas ahju!

Pirukasse pistsin:
PÕHI
150g keedetuid kartuleid
4dl jahu
50g võid
1 muna
0,5tl küpsetuspulbrit
0,5tl soola

Kui kasutada vanu kartuleid siis tuleb need ennem koorida ja siis purustada või riivida. Värsked kartulid lähevad koos koorega taignasse. Sega sisse jahu ja küpsetuspulber, lisa sulatatud või ja lahtiklopitud muna ning maitseks sool. Sega ühtlaseks massiks ning lase külmas seista vähemalt pool tundi.

TÄIDIS
4dl ette valmistatud seeni
2 šalottsibulat
3spl võid
1 paprika
2 muna
2dl kohvikoort
4dl riivitud juustu
maitseks pipart ja soola

Pruunista kergelt kuumas võis eelnevalt hakitud sibul, lisa juurde seened ning tükeldatud paprika. Kuumuta. Eraldi kausis vahusta munad, sega juurde koor ning riivitud juust. Sega koore-juustu-munasegu kokku veidi jahtunud seenemassiga ning maitsesta. Võid lisada ka meelepäraseid ürte.

Kata taignaga, 26cm läbimõõduga, pirukavorm. Tee kahvliga sisse augud. Vala peale seenesegu ning küpseta 200 kraadises ahjus ca 30 minutit. Pirukas on valmis kui pealt mõnusalt krõbe ningka põhi peab olema helepruun.