9.8.12

Tomatine risotto kanaga

Ma pole kunagi risottost midagi head arvanud ja seda sel lihtsal põhjusel, et polnud ilmselt korralikku risottot saanud. See riisipudru, mida olen mõnes toidukohas proovinud ei ole minu jaoks küll miskit elamust pakkunud.
Kuid mõnda aega tagasi mõtlesin taas proovida ja oh imet kui mõnus see oli.  Koorene, kreemjas, juustune ja imehea. Nii saigi ette võetud ka ise risotto tegu ja tulemus oli suurepärane.
Koostisosadega saab olema ilmselt keeruline kuna kõik käis tunde järgi :)

Vajalikud koostisosad kuuele:
8 kana kintsuliha tükki
pakk Eldorado purustatud tomatit
100ml kohvikoort
200g riivitud Grana padanot (Forte sobib ka)
1 küüslauguküüs
1 väike tšilli
1 sibul
250g risotto riisi
Meira ürdisegu
soola ja musta pipart

Kanaliha tükeldada, pruunistada kergelt koos hakitud laugulistega. Lisada juurde peeneks hakitud tšilli. Segada, maitsestada soola ja pipraga. Peale valada tomatid ja veidi keedetud vett. Suts soola ja pipart (ka veidi suhkrut).
Hautada madalal kuumusel umbes 10 minutit, vahepeal segades. Vajadusel lisada keedetud vett.
Kui riis on juba peaaegu pehme segada juurde kohvikoor, kuumutada kuni riis on veel kergelt krõmps ja segada juurde riivitud juust. Ja ongi valmis nautlemiseks.



Ja taevas on kaunid suured "linnud" :D


7.8.12

Kreeka juustupirukas




No kui nüüd päris algusest ja ausalt alustada siis mul pole õrna aimugi, kas seda küpsetist tohiks üldse Kreeka juustupirukaks kutsuda ;)
Kuid kuna  minu variatsoon sisaldab kahte originaalset Kreeka juustu siis ilmselt võin seda endale lubada.

Algne retsept on pärit raamatust "100 pirukat" ja see on üks minu lemmikuid juba väga pikka aega. No umbes 14 aastat vast - siis kui see esimest korda Pere ja Kodus või Kodukirjas ilmus! Loomulikult olen aja jooksul viinud sisse oma muudatused kuid jah pirukapõhjasid ma ise ikka välja ei mõtle, õnneks täidisega on teine lugu.

Pirukapõhi:
1,5dl kartulipudrupulbrit
1,5dl nisujahu
0,5tl küpsetuspulbrit
100g rasvainet (kasutan Võideksit või võid)
1dl külma vett

Ülalolevad asjad segan kokku köögikombainiga. Kel aega ja tahtmist võib ju ka käsitsi hakkida ja mätsida ;)
Taigna surun 26-28cm pirukavormi põhja ja äärtele. Kõige lihtsam on seda teha märgade kätega. Seejärel panen taigna umbes pooleks tunniks tahenema külmkappi.
Torkan kahvliga mõned augud ja 10 minutiks ahju küpsema (200 kraadi).

Täidis:
1,5 sibulat
1-2 küüslauguküünt
1 kollane paprika
3 suurt või kuus väiksemat tomatit
150g Filos fetajuustu (ikka originaal feta)
150g Mevgal manouri juustu
20 musta oliivi (ai ku head need kuivmarinaadis oliivid on)
Meira Vahemere ürdisegu
Musta pipart ja vajadusel veidi soola
oliiviõli (Kreeka oma)
2 muna
100ml kohvikoort

Sibul hakkida ja pruunistada kergelt kuumas oliiviõlis. Lisada hakitud küüslauk, segada ning juurde lisada tükeldatud paprika. Samuti pooled tükeldatud tomatid ja maitsestada. Kuumus alt ära kuid võib jääda kergelt hauduma.
Kui pirukapõhi on ahjus eelküps siis valada peale läbiküpsetatud köögiviljasegu, teine pool tükeldatud tomateid ja kuubikuteks lõigatud juustud.






Peale valada muna- kohvikoore segu (eelnevalt kokku kloppida). Ja pooleks lõigatud oliivid laduda juustu vahele.








Uuesti ahju  (200 kraadi) ja küpsetada kuni pirukas muutub pealt kergelt pruunikaks ja näeb eriliselt ahvatlev välja!!!



Nagu Te olete ilmselt aru saanud siis minu maitsemeel on Vahemere äärest pärit ;)

6.8.12

Metssearaguuga täidetud conchiglioni

Nüüd ma keerasin küll mitu kööki omavahel kokku aga asi on seda väärt!

Klassikaliselt tehakse raguud ikka veiselihast kuid prantslased valmistavad seda ka metsseast. Otseloomulikult võib raguud valmistada ka küülikust kuid tavaline sealiha jääb selleks liiga kerge. No nii arvan mina :)
Kuid antud roog on hea lihtne teha ka tööpäeva õhtul kuid siis peab metssearaguu eemisel päeval valmis keetma. Minul läks selleks umbes viis tundi siis oli liha mõnusalt pehme :)

Vajalikud koostisosad:
500g metssealiha
1 suur porgand
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
pakk Eldorado purustatud tomateid
musta pipart, soola
Meira ürdisegu

Granoro Attilio conchiglioni pastat, umbes 25tk

Nagu juba mainitud siis alustama peab kastme keetmisest.
Selleks tükeldada metsanotsu liha suupärasteks kuubikuteks ja pruunistada need kiiresti kuumal pannil. Samuti pruunistada hakitud sibul, küüslauk ja porgand. Peale valada purustatud tomatid ja nii palju keedetud vett, et kataks liha umbes sentimeetri jagu. Lisada ürdisegu ning sool ja pipar. Nüüd lasta keema ja hautada madalal kuumusel kuni liha pehme. Minimaalselt peaks aega minema neli tundi kuid võib ka kauem minna. Vajadusel võib lisada kuumutamise ajal ka keedetud vett kui paistab, et kaste hakkab liiga paksuks muutuma. Kindlasti peab kastet proovima ja vajadusel lisama suhkrut, et tomati liigne hapukus ei rikuks rooga.
Kes soovib võib lisada kastmele veel varssellerit ja kappareid. Annab rohkem Vahemere hõngu :)

Pasta keeta kergelt läbi ja loputada külma veega. Ahjuvormi põhja panna kastet ilma lihata ja nüüd vaid täita pasta ning asetada ahjuvormi.




Täidetud pasta panna eelsoojendatud ahju (umbes 200 kraadi) ja küpsetada kuni pasta küps ja kergelt pealt pruunistunud. Selleks läheb umbes 20 minutit. Mõni minut enne küpsetamise lõppu raputada peale ka värskelt riivitud Grana Padanot või mõnda muud Itaalia kõvajuustu.




No ja ongi taas aeg maiustada. Serveerimisel võib lisada veel juustu sest see muudab hea roa veel paremaks!