7.8.12

Kreeka juustupirukas




No kui nüüd päris algusest ja ausalt alustada siis mul pole õrna aimugi, kas seda küpsetist tohiks üldse Kreeka juustupirukaks kutsuda ;)
Kuid kuna  minu variatsoon sisaldab kahte originaalset Kreeka juustu siis ilmselt võin seda endale lubada.

Algne retsept on pärit raamatust "100 pirukat" ja see on üks minu lemmikuid juba väga pikka aega. No umbes 14 aastat vast - siis kui see esimest korda Pere ja Kodus või Kodukirjas ilmus! Loomulikult olen aja jooksul viinud sisse oma muudatused kuid jah pirukapõhjasid ma ise ikka välja ei mõtle, õnneks täidisega on teine lugu.

Pirukapõhi:
1,5dl kartulipudrupulbrit
1,5dl nisujahu
0,5tl küpsetuspulbrit
100g rasvainet (kasutan Võideksit või võid)
1dl külma vett

Ülalolevad asjad segan kokku köögikombainiga. Kel aega ja tahtmist võib ju ka käsitsi hakkida ja mätsida ;)
Taigna surun 26-28cm pirukavormi põhja ja äärtele. Kõige lihtsam on seda teha märgade kätega. Seejärel panen taigna umbes pooleks tunniks tahenema külmkappi.
Torkan kahvliga mõned augud ja 10 minutiks ahju küpsema (200 kraadi).

Täidis:
1,5 sibulat
1-2 küüslauguküünt
1 kollane paprika
3 suurt või kuus väiksemat tomatit
150g Filos fetajuustu (ikka originaal feta)
150g Mevgal manouri juustu
20 musta oliivi (ai ku head need kuivmarinaadis oliivid on)
Meira Vahemere ürdisegu
Musta pipart ja vajadusel veidi soola
oliiviõli (Kreeka oma)
2 muna
100ml kohvikoort

Sibul hakkida ja pruunistada kergelt kuumas oliiviõlis. Lisada hakitud küüslauk, segada ning juurde lisada tükeldatud paprika. Samuti pooled tükeldatud tomatid ja maitsestada. Kuumus alt ära kuid võib jääda kergelt hauduma.
Kui pirukapõhi on ahjus eelküps siis valada peale läbiküpsetatud köögiviljasegu, teine pool tükeldatud tomateid ja kuubikuteks lõigatud juustud.






Peale valada muna- kohvikoore segu (eelnevalt kokku kloppida). Ja pooleks lõigatud oliivid laduda juustu vahele.








Uuesti ahju  (200 kraadi) ja küpsetada kuni pirukas muutub pealt kergelt pruunikaks ja näeb eriliselt ahvatlev välja!!!



Nagu Te olete ilmselt aru saanud siis minu maitsemeel on Vahemere äärest pärit ;)

Kommentaare ei ole: