13.8.12

Koperdused Kreeka köögis ehk minu esimene tzatziki

Eilse sushisöömingu tagajärjel jäi alles pool lõhefileed, millele tuli leida üks mõnus viis kõhtu jõudmiseks. Nii saigi ostetud vajalikud asjad tzatziki jaoks, no tegelikult ainult sidrunmeliss ja kreeka jogurt olidki puudu.
Tzatziki on meze ehk eelroog, mida kasutatakse ka kastmena. Eelroa puhul serveeritakse koos pita'ga. Kastmena sobib hästi kala juurde, samuti koos lihapallide ja dolmadega. Need kaks viimast saabuvad homme mu kööki :)
Tzatziki maitset saab edukalt reguleerida küüslauguga. Allolevas retseptis on kaks küüslauguküünt kuid tõeline küüslaugu sõber võib vabalt topelt koguse panna :)

Vajalikud koostisosad tzatziki jaoks:
pool pikka kurki
300g Kreeka jogurtit (sellel on iseloomulik hapukas maitse ja meie kohaliku jogurtiga seda asendada ei tasu)
2 küüslauguküünt
1 spl ribastatud sidrunmelissi (selle jaoks on heaks abimeheks kolme teraga ürdikäärid)
1spl hakitud tilli
soola ja pipart

Kurk koorida ja riivida jämeda riiviga. Panna sõelale nõrguma umbes 10 minutiks. Siis pigistada üleliigne vesi välja ja sega kokku kurk, purustatud küüslauk, ribastatud sidrunmeliss ja hakitud tilli (kuna serveerisin koos kalaga). Sega ja maitsesta soola ning pipraga.
Lase ennem serveerimist seista külmas vähemalt üks tund. Hea kui saab kaks tundi aega.
NB originaalis kasutatakse sidrunmelissi asemel sidrunit ja münti. Kuna meil täna münti polnud pidin leidma kiiresti uue lahenduse!

Aga tegelikult sai kõik alguse ju kalast!
Eemaldasin pooliku filee nahalt. Lõikasin kuueks ribaks ning punusin kolm kalapatsi. No tegelikult keerasin nad lihtsalt kaunilt kokku. Raputasin peale veidi soola, wasabi- ja seesamiseemneid.

"Patsid" ahju ja küpsetada kahesaja kraadi juures umbes 15 minutit.
Samal ajal praadisin kuumas oliiviõlis eelnevalt soola ja tilliga keedetud värsked kartulid.

Kõik taldrikule ja ....



Kommentaare ei ole: