14.8.12

Keftedes ehk endiselt Kreeka köögis katsetamas

Nagu lubatud siis täna saab tzatziki enesele kaaslaseks ühe variatsiooni Kreeka klassikalistest lihapallidest. Täna pean tunnistama, et retsept on pärit Tessa Kiroselt. Tema kokaraamatud on hingematvalt kaunid ja retseptide kirjeldused ajavad minu kööki kiiresti katsetama.  Ka kõige lihtsamad road on üles pildistatud nii, et kõht on hetkega tühi...
Ühesõnaga on need lihtsalt suurepärased kokaraamatud, mis sobivad nautlemiseks ilukirjandusena. No ikka neile, kel tugev iseloom :)

Vajalikud koostisosad umbes 60 lihapalli jaoks (ärge ehmatage, nii frikadelli suurused):
700g hakkliha (500g veis ja 200g siga)
2 saiaviilu
pool tassi piima
2 spl peterselli, hakitud
1 spl kuivatatud münti
2 muna
1 punane sibul
1 õun (lugesid õigesti, ikka õun ja soovitavalt magus)
oliiviõli praadimiseks

Lihapallide taigen valmistada nagu meie kotlettide jaoks.
Sai leotada piimas ja segada kokku kõikide koostisosadega. Sibul ja õun riivida ennem sisse segamist. Ürdid hakkida.
Sõtkuda kuni taigen on valmis ehk kui see käte ja kausi küljest lahti tuleb.

Segust teha umbes kirsstomati suurused kuulikesed, mis küpsetada rohkes õlis.
Selleks tuleb õli valada pannile (kõrgus umbes 1-2cm) ning keskmisel temperatuuril kuumaks ajada.

Küpsetada tuleb lihapalle kuumas õlis ühe kihina ehk osade kaupa. Vajadusel keerata lihapalle küpsemise ajal ümber, et saavutaksid mõnusalt pruuni ja krõbeda jume.
Küpsenud lihapallid tõsta majapidamispaberile nõrguma.

Selliselt küpsetatud lihapallid sobivad toatemperatuuril suupisteks meze vaagnal kuid mina valmistasin soojalt õhtusöögiks, koos praetud värske kartuli ja tzatzikiga.



Kommentaare ei ole: