20.7.21

Küüslauguvõrsetest nii ja naa...

Paar nädalat tagasi oli täpselt õige aeg ära korjata küüslauguvõrsed. Ja ära visata pole neid mõistlik, sest nendest saab valmistada erinevaid hõrgutisi 😊


Esimene hõrgutis Hautatud küüslauguvõrsed

Pannile pistsin
2 peotäit küüsauguvõrseid
2 peotäit kirsstomateid
2spl oliiviõli
100ml kuiva valget veini
veskist soola ja pipart
200g fetajuustu

Esmalt valasin u 10cm juppideks lõigatud võrsetele peale keeva vee, milles hoida umbes 10 minutit, et võrsed veidi pehmeneks. 
Seejärel kuumutada pannil oliiviõli, milles kergelt pruunistada nõrutatud võrsed. Pane selleks kaas peale ja aega umbes 3-5 minutit keskmisel kuumusel ning vahepeal kindlasti segada.
Lisa vein ja tomatid ning keera kuumust veidi madalamaks. Hauta kuni 10 minutit ehk kuni vein on ära keenud. Sega juurde fetajuustukuubikud ja jahvata peale soola ning pipart ning serveeri kohe.
Sobib eraldi seisvana kuid on ka ideaalne lisand grillitud lihale.
 




Et enda küüslaukudest jäi väheks siis käisin vahepeal lisa korjamas Lõuna-Eestis asuvast Kõlleste talust. Siis sai veel pista võrseid ka purki, et nendega hoopis talvel maiustada.


Marineeritud küüslauguvõrsed

Purki pistsin:
Küüslauguvõrsed (ca 3-5cm lõigud)
1,5 l vett
3 sl jämedat soola
2-3 sl suhkrut
6 sl 30% äädikat

Esmalt taas vala küüslauguvõrsetele peale keev vesi ja lase seista umbes 5 minutit. Seejärel nõruta ja topi võrsed purkidesse. Purgid peavad olema loomulikult eelnevalt pestud ja mina pane need korraks ka keeva vette. 
Keeda marinaad, kuhu äädikas lisa viimasena kui sool ja suhkur on sulanud. Kuumuta keemiseni ja vala seejärel võrseid täis purki peale. Kaaned on hea samuti keevast veest läbi kasta enne kui purgid kinni keerata. 
Võrsed peaksid marineeruma vähemalt kuu enne kui neid sööma hakata. Sobiv lisand erinevate roogade juurde, nö hapukurgi asemel 😋



Hapendatud küüslauguvõrsed

Purki pistsin:
Küüslauguvõrsed
1 liitrit vett
50g soola 
100ml 6%list valget veiniäädikat

Eelnev tegevuskäik kõik sama, mis marineeritud küüslauguvõrsetel. Lõigatud varred laduda sobivasse hapenduspurki (vahele võib panna ka mustsõstralehti ja tilliõisikuid), kuhu peale valada eelnevalt läbi keedetud vedelik. Peale raskus ja kata purk kas, kile, kanga või õhku läbi laskva kaanega. Hoia purki soojemas ruumis, ühtlasel temperatuuril. Maitsta saab juba paari päeva pärast 😉




Kommentaare ei ole: