26.7.21

Siis kui ma liha kuivatasin...

Püüan ikka mõned korra aastas teha kuivatatud liha...teate küll see, mis poes väike pakike maksab sama palju kui broileri kintsuliha kilo 😏 See on hea amps niisama kui muidugi ideaalne kaaslane õlle kõrvale.
Olen katsetanud teha veise, metskitse, põdra ja metssealihaga. Vaieldamatu lemmik on just metskits (vaata siit), ent seekord oli kapist võtta kohaliku lihaveise välisfilee tükk, millest siis enamus muundus Beef Jerkyks.

Särtsakas vinnutatud veiseliha ehk Beef Jerky

Potti pistsin:
käntsakas veise välisfileed
meresoola
cajun maitseainesegu (paprika, küüslauk ja tšilli) 

Mingeid koguseid siin anda pole. Esmalt mäkerdasin liha kokku soola ja cajun seguga. Ikka selline korralik kiht peale ja siis läks liha külmkappi marineeruma, kokku kuskil 12 tundi. Mida kauem seda parem, ent üle ööpäeva ei tasuks hoida 😉

Järgmisel päeval lõikasin korraliku terava noaga (kalafileerimise nuga toimib selleks hästi) õhukesed viilud ja ikka risti kiudu, umbes 3mm paksused. Valasin veel peale cajuni, masseerisin lihatükid korralikult ära ja siis ladusin viilud toidukuivatisse. Esmalt neli tundi 70 kraadi juures ning siis kuivatada veel 65 kraadi juures kuniks liha on kuiv. Mul kulus selleks kaks tundi. Vahepeal muutsin ka riiulite asukohti, mulle paistab, et siis toimib paremini. Ja valmis ta oligi, aega läheb ent endal tegemist vähe- ehk valmib ju ise. Nüüd taas mõnus kotitäis kuivatatud liha olemas. Säilitan seda kilekotis toatemperatuuril, ent võib ka külmikus hoida- säilib kuni pool aastat kui on korralikult läbi kuivatatud.

Nüüd ootan, millal metskitseliha koju tuuakse, siis proovin mõne teise maitsega lihasnäkke teha 😋








Kommentaare ei ole: