3.9.12

Sest seenest saab suppi, sest seenest saab praadi ... ehk hoidistame seeni

Nagu isegi aru saate olen ma vahepeal metsa sattunud seenile!
Eelmisel nädalavahetusel sai lausa kaks korda käidud kuid meie metsades Järvamaal pole olukord just kiita. Kuuseriisikad on suuremalt jaolt ussitanud ja paistab, et peab ikka uue kuu loomise ära ootama ehk siis hakkab ka  seeni looma. Kuid selle eest on juba võiseened oma ninad välja pistnud ja nii saime teisel päeval juba arvestatava seenesaagi.

Kuna laupäevane saak oli kehva ja ilm vägagi märg siis selle korvamiseks korjasin esimest korda oma elus ka haavariisikaid. Mis ära kupatades maitsevad päris seene moodi.

Teisel päeval oli kaunis ilm ja saime nii kuuseriisikaid kui siis suuremal hulgal võiseeni. Oh seda vaeva nende puhastamise, küpsetamise ja kupatamisega. Aga sain tehtud ja nüüd on meil umbes 3 kilo puhast seenehoidist erineval kujul.

Kuid esmalt veidi kupatamisest.
Seente kupatamine oli veel mõni aasta tagasi minu jaoks täitsa tundmatu kuna meie kodus korjati ainult ja ainult kuuseriisikaid. Ja need seened on teadaolevalt nii maheda maitsega, et kupatamist ei vaja.
Kuid nendel kehvadel seeneaastatel on saanud teha oma seenekorvi sisus korrektuure ja nii oleme hakanud korjama ka võiseeni. Võiseened on ühed tänuväärsed seened kuna neid kasvab teatud kohtades väga palju, need on rasked ja suured. See viimane on minu jaoks tegelikult miinus kuna tänu oma suurusele ma seda seent ei marineeri.
Nüüd ma kaldusin küll teemast veidi kõrvale kuid võiseened vajavad kupatamist. Kupatamine kujutab endast siis tegelikult seente kuumutamist puhtas vees. Olenevalt seenest on ka kupatamise pikkus erinev ning samuti vee vahetamine.

Võiseeni kupatan mina kolmes vees. Eelnevalt tuleb kõik seened puhastada, lõikuda juba vajaliku suurusega tükkideks ning siis panna rohke külma veega keema. Kuumutan keemiseni, loputan, kurnan ja uue veega taas kuni keemiseni. Kolmandale veele lisan juba veidi ka soola. Siis kurnan, loputan ja jahutan. See järel pakin kilekottidesse ja sügavkülma. Sealt hea talvel sobiv ports võtta. Sellisel kujul säilitatud seened sobivad hästi pirukasse, suppi, praadi, salatisse jne

Kuid kuuseriisikad mu arm ja rõõm.
Nendega on lihtne- puhastada ja sorteerida suuruse järgi. Suured seened teen tavaliselt omas mahlas ja panen purki või sügavkülma, väikesed nöpsikud aga marineerin purki.

Omas mahlas seened on väga maitsvad ning imelihtsad valmistada. Selleks paned puhastatud ja tükeldatud seened madalal kuumusel potiga pliidile. Juba mõne aja pärast tekib potti seentest vedelik, milles kuumutada seened läbi. Maitsestada kerge soola ja pipraga. Siis kuumalt purki ja kaaned peale.
Purke hoian mina külmkapis kuna neid ei saa kunagi väga palju ning selge on see, et külmkapis säilivad ka hoidised paremini.
Omas mahlas seened sobivad ideaalselt erinevate seeneroogade valmistamiseks. Vaid pirukasse pole ma neid pannud!

Kuuseriisikaid marineerin mina hästi klassikalise retsepti järgi. Liitri marinaadi valmistamiseks vajad:
1 l vett
2 sl meresoola
3 sl suhkrut
1 sibul                       
1 porgandit
5 tera pipart
2 tera vürtspipart
1 loorberileht
3 sl 30% äädikat
Vesi ja sool keeta koos suhkruga kuni viimane lahustub. Lisa vürtsid ja hakitud sibul ning porgand ning keeda need poolpehmeks.  Nüüd võib lisada eelnevalt puhastatud kuuseriisikad ja keeda neid umbes 7-8 minutit. Kõige lõpuks lisada äädikas ja kergelt läbi keeta. Mina tavaliselt maitsen ka marinaadi, et kindel olla, millega ma hakkama olen saanud :)
Nüüd seened purki ja marinaad peale ning purgid ka kohe kuumalt kinni keerata.
Marineeritud seened on loomulikult meeste lemmik suupisteks pidulauas ja eks isegi on neid vahest ampsata liha kõrvale.
Ja sellised need täidetud purgid saavadki. Vasakul pool kuuseriisikad omas mahlas ja paremal pool marineeritud kuuseriisikad. 

Ja lõpetuseks kerge muusikaline vahepala.

1 kommentaar:

Voisula ütles ...

Sul on jälle ilus rivi häid retsepte. Pardifilee- punased kapsad ja marineeritud kuuseriisikad ajavad suu vett jooksma.