20.2.12

Tohib ma tutvustan Teid "Topinamburiga"

Topinambur on üks nimi, mis mulle koolis ei tahtnud meelde jääda aga eks seda kasutatakse üsna vähe. Hoopis selgem ja meeldejäävam on maapirn. Soomes on asja nimi aga hoopis maa-artisokka :)
Aga eks me tea kõik, et heal lapsel mitu nime!

Maapirn on hakanud Eestis jõudsalt "Supestaari" staatusesse jõudma. Miks? Kuna tegemist on ühe tänuväärse juurikaga inimorganismile ja samuti on seda Eestis ülilihtne kasvatada sest tegemist on nagu umbrohuga, arvestades taime levikut. Kes tahab veidi juurde lugeda, siis palun.

Mingis ringkonnas on see kõver mugul tuntud kui köögivili, mis elavdab ainevahetust ja vähendab söögiisu. Nii, et kaalujälgijad saaga sõbraks maapirniga. 

Kuid, mis seal pattu salata minu kööki jõudis see ikka tänu restoranides pakutavale ja nii võtsingi ette täna Maapirni püreesupi valmistamise.

Vajalikud koostisosad:
500g maapirni
2 keskmist kartulit
2 keskmist porgandit
2 küüslauguküünt
3 sulatatud juustu kolmnurka
3 viilu serrano sinki
valge pipar
sool (suitsune Maldon)

Puhasta köögiviljad ja pane keema. Vett lisa just nii palju, et kõik oleksid kaetud. Köögiviljad panin keema ühel ajal kuid lõikasin erinevas suuruses tükid keemisaja järgi. Porgand kõige väiksem, siis maapirn ja kartulid juba suuremad  tükid.
Keeta kuskil 20- 25 minutit kuni köögiviljad on pehmed. Püreeerida saumikseriga ja maitsestada.

Loomulikult ma ei lepi ju nii tervisliku kraamiga. Lisasin juurde (ikka püreestades) kolm kolmnurka meie uut maaletoodavat sulatatud juustu. No see on nii mõnus pehme ja koorene. Vägagi nostalgiline kaup- vaadake ise!

Ja kõige tipuks ahjus krõbedaks küpsetatud Argal serrano singiviilud purustada ja supile serveerides peale puistada. Pean pattu tunnistama, et notsu sellisel kujul alla 300g meie koju enam ei satu!
Aga supp oli- mämm...

Julgen öelda, et tutvustan Teile Topinamburit kindlasti veel, mõnel teisel kujul!

Kommentaare ei ole: