12.2.12

Veere kakku, veere kakku ehk esimene tõelise leiva tegu...

Ometi kord sain päris juuretise ja seega sai leivategu ette võetud. Retsepti kirjan nii nagu mulle see anti kuid otseloomulikult ei suutnud ma seda 100% järgida ;)
Kuna see on veidi aegenõudev protsess siis arvestasin välja, et neljapäeval alustan ja reede hilisõhtul saab juba ahjusooja leiba- mõtelge!
Aega võiks siis arvestada kokku umbes 24-30 tundi, millest ahjus 1 tund.

Vaja läheb:
1,5l käesooja vett
4-5spl juurestist (seda võib ka rohkem olla)
150-250g fariinisuhkrut
2-4tl meresoola
5spl linaseemneid
5spl kaerakliisid
1-1,5kg rukkijahu

I päev (neljapäeva õhtu):
Kausis (suures kausis) segada kokku juuretis ja 0,5l käesooja vett, lisada juurde täpselt nii palju rukkijahu, et tekiks selline paras paks kört. Ja seda sõna otseses mõttes.




Võin kohe öelda, et minu esimene kauss jäi väikeseks ning vahetasin taignal nõusid ning lõpuks jõudsin suure supipotini välja. Vaja leivategu kauss muretseda kuid pole neil päevil nii suurt silma hakanud.
Kördi kausile tõmbasin korralikult toidukile ümber, katsin rätikuga ja panin radika juurde hapnema.

II päev (reedel peale tööd):
Enne koju tulekut jooksin läbi veel keraamikatehase poest, et soetada endale leivavormid. Õnneks oli veel müüja kohal ning müüs mulle kaks ilusat vormi kuigi kella järgi oli pood juba kinni. Valisin endale välja lepatriinu ja liblikaga vormid.

Kodus segasin kokku taigna. Alustasin retsepti järgi lisades soola (3tl). Kasutasin oma peent Prantsusmaalt toodud Fleur de Sel-i. Need on siis kuulsad soolalilled, mille kohta saab rohkem lugeda siit.

Siis suhkur (150g, lisasin veidi muscovadot kuna fariini ei jätkunud) ja seemned ning kaerakliid juurde. No siin tegin jälle vangerduse :) Linaseemned asendasin leivaseemneseguga (ca 75g) ja kaerakliid asendasin pudruseguga, kus on sees kaerahelbed koos kliidega (5spl).
Seejärel segasin hulka teise kolmandiku veest ja jahust. Ning siis juurde viimane osa vett (0,5l) ja jahu nii palju, et taigen on mõnusalt paks aga mitte liiga.
Valminud taignast võtsin juuretiseks kaks korda 6spl, et jagada ka sõbrale. Minule anti sõnum, et juuretis seisab külmikus kuni kaks nädalat. Eks näis, ise teen reedel ilmselt uue laari leiba juba.

Sellest kogusest peaks saama kolm leiba kuid minul tuli täpselt kaks vormi. Täitsin vormid taignaga ja panin sooja kerkima. Retsepti järgi kuni kuus tundi, mul läks neli tundi :)



Selline siis nägi välja kerkinud leib, mille panin ahju. Ahi oli eelsoojendatud 250 kraadini, kus leivad olid 20 minutit. Selle ajaga sai väga ilusa kooriku peale. Siis keerasin kuumuse 200 kraadile ja küpsetasin veel 40 minutit.

Leivad välja. Sulatatud võiga üle pintseldada ja rätiku alla jahtuma vähemalt 30 minutiks. Siis võib juba maiustama hakata.


Selline siis oli minu esimene leivategu juuretisega. Ise olen tulemusega väga rahul ja Sassult tuli ülim kiitus ka, et leib pidi olema nagu poeleiva maitsega;)
Igatahes maitseb mõnus!


Kommentaare ei ole: