14.5.12

Lapsepõlve pavlova ehk klassikaline pisarakook

Ma isegi ei mäleta, millal viimati sai pisarakooki teha! Kuid see oli peale meekoogi ainuke kook, mis mulle lapsepõlves üldse meeldis. Mäletan kui kohutavalt raske oli munavalgeid käsitsi vahtu ajada kuid iga kord oli rõõm suur kui pisarad peale hakkasid tekkima. Tavaliselt tegime seda kooki koos sõbrannaga ja tihti just kodus valmistatud kohupiimast, mida nende peres ikka tehti. Eks see viimane oskus oli pärit Siberi Eesti külast- sealt nad meie kodukülla kolisid ning süüa tehti seal peres uhkelt. Kõik maitsed polnud küll need, mis mulle meeldisid aga põnev oli see ikka. Kuid nüüd siis pisarakoogist sest pavlovast polnud siis keegi kuulnud :)

Vajalikud koostisosad:
PÕHI
4 munarebu
2dl suhkrut
200g võid või margariini
1tl küpsetuspulbrit
4dl jahu

TÄIDIS
400g magusat kohupiima vanilliga
200g Farmi köögi toorjuust (minu uus lemmik)
4 munarebu
1tl vanillisuhkrut
1tl suhkrut

KATE
8 munavalget
2dl suhkrut

Põhja jaoks tuleb munarebud koos suhkruga heledaks vahustada. Siis segada sisse varem sulatatud jahtunud rasvaine. Kõige lõpuks kergelt sisse segada jahu, mis on segatud küpsetuspulbriga.
Tainas määrida küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetada 10 minutit eelsoojendatud (225 kraadi) ahjus.

Sel ajal kui põhi küpseb ahjus valmistada täidis. Selleks tuleb kõik koostisosad kokku segada ühtlaseks kreemiks. Kreem panna küpsenud põhjale ning laiali ajada. Küpsetada uuesti 10 minutit. Kooki tasub jälgida kuna ahjud käituvad erinevalt. Peaasi, et kohupiimasegu liiga pruuniks ei küpse.

Sel ajal hakkan mina juba vahustama munavalgeid sest sellega läheb aega kuna peab olema kõva vaht, mis ei voola. Selleks kulub veidi aega olenevalt, milline mikser majas on. Käsimikseriga läks umbes 10 minutit.
Munavalge mass vala küpsenud koogi peale ja küpseta umbes 5-7 minutit. Kindlasti peab vaatama, et munavalge liiga pruuniks ei lähe, kergelt pruun on kõige parem sest siis tekib palju pisaraid!

Kui kook on pealt kollakas pruun siis välja jahtuma. Alla kindlasti ahjurest, et õhk igalt poolt liiguks! Umbes tunnike jahtumist ja siis võib juba maiustama hakata. Ideaalne oleks vähemalt kolm tundi vahet valmimisest söömiseni aga alati ei jõua nii kaua oodata!


Kook oli täpselt sellise maitsega nagu ma mäletan kuid pisaraid tuli vähe sest munavalgemass pruunistus liialt palju. Aga maitse peabki õige olema kuna retsept on pärit ammusest käsitsi kirja pandud nn kokaraamatust :)


5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui suure plaadi jagu seda tainast tuleb?

Ritsikas ütles ...

Tegin tavalise ahjuplaadiga, mis iganes selle mõõdud on :)

Anonüümne ütles ...

Mul ei tulnud selline nagu pildil!Kas põhja jaoks jahu kogus palju pole?

Ritsikas ütles ...

Kogused on õiged, vägagi läbi proovitud retsept!
Ka jahusort võib tulemust muuta, ise kasutan Sunnuntai jahu.

Kessu ütles ...

Tean, et kunagi sai pöhja kakaoga tehtud. Aga ei tea kuhu on mu retseptist kakao kadunud ja enam ei tule nii hea kook välja :'(