No sellised nagu vanasti sai osta. Näiteks Paide haigla kioskist või Paide bussijaama einelauast ;)
Ühesõnaga selline klassikaline, pärmitaigna ümbrisesse peidetud korralik lihane amps.
Hea küll, mina tegin nüüd veidi pattu sest segasin täidisesse ka seeni ning veidi riisi kuid seda vaid parima maitse nimel.
Kuid esmalt siis ikka taignategu:
1,5dl piima
1dl vett
25g pärmi
0,5tl soola
1tl suhkrut
ca 400g jahu
50g võid
Käesoe vedelik segada kokku eelnevalt suhkruga sulatatud pärmiga. Lisada sool ja suhkur. Sulatatud või ning jahu. Sõtkuda kuni taigen käte ja kausi küljest kenasti lahti lööb ning on sile ja elastne.
Nüüd tuleb taigen panna sooja kohta rätiku alla kerkima kuni saavutab vähemalt topelt koguse.
Täidiseks läks:
300g keedetud metssealiha
200g kupatatud võiseeni
2spl riisi
Pane riis keema.
Vajadusel tuleb eelnevalt keeta ka metssealiha. Maitsvaim on see osa, mis on kontide küljest pärit kuna on lihtsalt mahlasem. Samuti tuleb ette valmistada seened kuid hetkel tuleb need lihtsalt sügavkülmast välja võtta ja ära sulatada.
Seened ja liha ajada läbi hakklihamasina ning segada kokku keedetud riisiga. Vajadusel maitsestada segu soola ja pipraga kuid liha tuleks juba keetes ära maitsestada, samuti on ju seened soolvees kupatatud ehk seega mina maitseaineid enam lisaks ei kasutanud .
Kui taigen on piisavalt kerkinud tuleb aga pirukaid vormima hakata.
Tainas tuleb lahti rullida umbes 3mm paksuseks.
Klaasi või spetsiaalse vormi abil lõigata kettad, millele panna täidist ja siis sõrmede või pirukavormi abil kokku suruda. Mina tegin kahvliga piruka peale ka augud sisse, et õhk välja saaks ning piruka liitekohta lahti ei lööks.
Ja nii nad seal ahjus küpsevad. Kahesaja kraadi juures umbes 8-10 minutit. Kuni pealt kaunid kuldsed.
Siis ahjust välja, piserdada veega ning panna rätiku alla jahtuma. Ah, kui maitsev!
1 kommentaar:
Aga minu ema segaski täidisesse riisi ja kanamuna. Oi kui maitsvad pirukad. Olen ise planeerinud neid ei tea kui kaua valmistada, aga plaaniks on jäänud. Sina tegid ära! Tore, tore.
Postita kommentaar