30.11.12

Küülikune lihavorm

Kuna jõulud on kohe ukse taga siis on paras aeg hakata tegema nn peaproove toidu osas, mida pühade ajal peolauale panna. Kindlasti ei saa unustada, et sel aasta on pikad pühad ja seega tuleb ka rohkem arvestada. Ikkagi 5 päeva töövaba!

Mina katsetasin ära lihaleiva tegemise. Nagu ikka heal lapsel mitu nimi siis kutsutakse seda ka lihapateeks, lihavormiks või lihtsalt pikkpoiss kuigi see viimane on nüüd ikka veidi erinev. Kuid ütleme siis nii, et tegin küülikust lihapatee.
 
Vormi panin:
400g hakkliha (50% siga ja 50% veist)
250g küüliku hakkliha
250g küülikuliha
500g küülikumaksa
2*150g peekoniviile
2spl röstitud sibulat
2 muna
soola ja musta pipart
endale meelepärast maitseaineid -mina panin röstitud vürtsköömne ja piprasegu
 
Pool peekonist hakkida peeneks. Samuti lõigata väiksemateks tükkideks küülikumaks ja küülikuliha. Sega kõik lihad omavahel kokku. Lisa maitseained, muna ja röstitud sibul. Võimalusel lase umbes tunnike külmikus maitsetel seguneda.

Vooderda klassikaline metallist leivavorm peekoniviiludega ja aseta peale lihasegu. Tee pealt tasaseks ning küpseta vesivannis.

Selleks aseta lihavorm suurema ahjuplaadi peale, kus on võimalikult palju vett. Pane ahju ja küpseta umbes 1,5-2 tundi kuskil 180 kraadi juures. Kui lihavorm läheb pealt liiga tumedaks siis tuleks see katta fooliumiga.

Lihavorm on küps kui välja imbunud vedelik on selge. Seejärel võtta vorm ahjust välja, valada vedelik ära ning jätta jahtuma.

Vorm on kõige parem järgmisel päeval lõikudena, mustal leival. Samuti võib juurde pakkuda pohlamoosi või sinepit.

 

Kommentaare ei ole: